Nemo: Bits of You, ben jij jouw data?

Alle beetjes data van jou zijn interessant. De supermarkt wil weten wat je koopt en de verzekering wil weten hoeveel stappen je zet. Jouw datasporen gecombineerd met de datasporen van anderen worden gebruikt om een digitale versie van je te maken. Maar hoe komt een digitale versie van jou tot stand? En hoe beïnvloedt deze je leven? Je komt erachter in de nieuwe tentoonstelling Bits of You van NEMO Science Museum. Een tentoonstelling speciaal voor volwassenen, op een extra locatie van NEMO: De Studio op het Marineterrein in Amsterdam. De tentoonstelling is van 3 juni 2021 t/m 9 januari 2022 te zien (onder voorbehoud van de coronamaatregelen).

 

“In de media hoor je genoeg verhalen over datalekken en privacy-kwesties. Maar toch is het vaak complex om te begrijpen hoe big data betrekking heeft op jou als individu. Dat proberen we inzichtelijk te maken in Bits of You. En wel op de interactieve manier die mensen van NEMO kennen: door er een ervaring van te maken,”  aldus Lizzy Bakker, tentoonstellingsmaker van NEMO.
 
In Bits of You laat je je onderdompelen in een draaikolk van data, blader je door een sekseherkenningsalgoritme en vang je een glimp op van een data-toekomst. Je ervaart hoe datasporen die we dagelijks achterlaten onze levens beïnvloeden. En dat dat niet voor iedereen hetzelfde is. Bakker: “Big Data voelt als een heel technisch onderwerp, maar we hebben juist wetenschappers en experts in uiteenlopende vakgebieden om advies en input gevraagd. Van mensenrechten rondom massasurveillance tot de uitleg over hoe een zelflerend algoritme nu precies werkt. Bits of You is een tentoonstelling voor iedereen vanaf 18 jaar.”
 
Bits of You is te bezoeken in De Studio, een extra locatie van NEMO Science Museum op het innovatieve Marineterrein. Michiel Buchel, directeur NEMO: “De Studio biedt ons de ruimte om meer NEMO programma’s te maken voor een volwassen publiek. Als bezoeker kijk je er met een onderzoekende blik naar de impact van technologie in onze samenleving. Door de ervaringen in De Studio vorm je zelf een idee of mening over wat jij belangrijk vindt voor de toekomst.”
 
Partners
De tentoonstelling Bits of You wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, Commit, Mondriaan Fonds en het VSBfonds. Centraal Bureau voor de Statistiek is betrokken als samenwerkingspartner. Diverse wetenschappers en experts zijn om advies gevraagd.
 
Project Morgen
Naast de tentoonstelling Bits of You vind je in De Studio Project Morgen, waarbij in samenwerking met onderzoekers en partners de toekomst verkend wordt. In Project Morgen zijn nu twee opstellingen te zien. Zintuigen van Amsterdam is een interactieve installatie over de sensoren in de stad en De Toekomstkamer laat je nadenken over de rol van nieuwe technologieën in je leven. Zintuigen van Amsterdam is een samenwerking van AMS Institute, Gemeente Amsterdam en NEMO.
 
Praktische informatie
Wat: tentoonstelling Bits of You
Locatie: De Studio van NEMO, Marineterrein, Kattenburgerstraat 5, gebouw 027A in Amsterdam.
Wanneer: vanaf 3 juni 2021 t/m 9 januari 2022
Tijd: Woensdag t/m vrijdag van 12.00 – 20.00 uur, zaterdag en zondag van 12.00 – 17.30 uur. Maandag en dinsdag gesloten.
Kosten: € 7,50. 50% korting met Collegekaart en CJP pas. Gratis entree met Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-KAART, Stadspas Amsterdam, I amsterdam City Card. Reserveer een bezoek online.
Voor wie: volwassenen
Korte omschrijving: Vanaf 3 juni 2021 is de tentoonstelling Bits of You te zien in De Studio op het Marineterrein. In Bits of You ervaar je hoe datasporen die we dagelijks achterlaten onze levens beïnvloeden. Dompel je onder in een draaikolk van dataringen, blader door een sekseherkenningsalgoritme, ervaar de fluisterende invloed van een digitaal profiel en vang een glimp op van een data-toekomst. De Studio is een extra locatie van NEMO met programmering voor volwassenen op het Marineterrein in Amsterdam. Meer info en aanmelden via: nemosciencemuseum.nl/studio
 
 
Foto: In de nieuwe tentoonstelling Bits of You ervaar je hoe datasporen onze levens beïnvloeden. © DigiDaan.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK