Wie waren de mensen die honderd jaar geleden in het theater zaten? Het publiek in de schouwburgzalen was een belangrijke inspiratiebron voor de schilder Martin Monnickendam (1874-1943).
Zijn levendige schilderijen nemen ons mee naar de loges en balkons van Amsterdamse theaters uit het begin van de twintigste eeuw. De schouwburgstukken schitteren tot en met 2 maart 2025 in de tentoonstelling Publiek in beeld door Martin Monnickendam in het Allard Pierson. Een heerlijke en sfeervolle tentoonstelling voor de wintermaanden! Je vindt het Allard Pierson in het hart van Amsterdam, tegenover het Rokin.
Martin Monnickendam (1874 – 1943) was een zeer succesvolle Amsterdamse schilder. Zijn werk was tijdens zijn leven op meer dan tweehonderd exposities te zien in binnen- en buitenland en hij won diverse prijzen. Voor zijn vijftigste verjaardag in 1924 is zelfs een ‘eretentoonstelling’ in het Stedelijk Museum georganiseerd. Monnickendam liet zich inspireren door schilders uit Londen en Parijs en viel in Nederland op door zijn uitbundige kleurgebruik. Hij schilderde tal van onderwerpen, van stadsgezichten tot landschappen en portretten. In Publiek in beeld staan de opvallende schouwburgstukken centraal. Monnickendam was de enige schilder in Nederland die het publiek in de theaters op deze wijze heeft geportretteerd. De schilderijen zijn aangevuld met voorstudies van zijn hand en programmaboekjes, toegangskaarten, zaalplattegronden en ansichtkaarten uit de theatercollectie van het Allard Pierson.
Modebeeld van toen
Het Amsterdamse culturele leven van begin twintigste eeuw was bruisend en aan theaters was geen gebrek. Met Publiek in beeld krijgen bezoekers van nu een indruk van de sfeer van toen, in onder meer het Paleis voor Volksvlijt, de Frascatischouwburg, het Amphitheater in Flora en de Stadsschouwburg. De schilderijen belichten ook een onbekend aspect van het uitgaansleven: wie bezochten destijds de theaters? Gastconservator Rob van der Zalm onderzocht details op de schilderijen en vergeleek ze met plattegronden van theaters en fotomateriaal. Mode-expert Els de Baan bekeek de kleding van de toeschouwers in relatie tot het modebeeld in de eerste decennia van de twintigste eeuw. In de tentoonstelling lees je alles over hun ontdekkingen.
Het Allard Pierson beheert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. Deze tentoonstelling is de opmaat naar de viering van 100 jaar Theatercollectie in 2025. De tentoonstelling is gerealiseerd in nauwe samenwerking met de Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam.
Allard Pierson
Te zien van 15 november 2024 tot en met 2 maart 2025.
Oude Turfmarkt 127 Amsterdam