RIGHTABOUTNOW Festival 2020 Are we safe?

RIGHTABOUTNOW Festival houdt de vinger aan de pols van de urban arts en een nieuwe generatie makers, die niet in hokjes te plaatsen zijn.
Dit jaar met o.a. Mathieu Charles, Josephine Zwaan / Suzooki Swift, Akram Assam en Wendy Varela.

 

Deze 7de editie is een bijzondere. Waarom? Het festival stond in mei 2020 gepland. Toen kwam de Corona lock-down, gevolgd door de Black Lives Matter beweging en het publieke debat over identiteit en racisme. Deze ingrijpende gebeurtenissen geven het festival en de verhalen van de makers extra urgentie. Er klinken namelijk steeds meer uitgesproken stemmen in het publieke debat die een ander perspectief hebben op wat en wie Nederland nu is en hoe we samen een gelijkwaardig samenleving vormgeven. 

Het RAN Festival is al 10 jaar dé plek in Nederland waar deze stemmen een platform vinden, zoals o.a. Alida Dors, Brian Elstak, Gregory Porter, SMIB, Quinsy Gario, Fadda Freddy, Hassan Mahandalie, TNO, Rimon, Loyle Carner en Filosofische Stilte.

 

Are we safe?

Het festival thema spiegelt de spannende tijden waarin wij leven. Het zinspeelt op de notie van een ‘safe zone’ ten opzichte van veiligheid en vrijheid in de breedste zin van het woord. Het publiek gaat in groepen van max 40 man ‘op reis’ door de Brakke Grond en het interdisciplinaire programma met o.a.:

 

Mathieu Charles met Fanon Mixtape 

“BRILJANTE PERFORMANCE OVER KOLONIALE OVERHEERSING”
Theaterkrant 26 augustus 2020

In deze aangrijpende soloperformance reflecteert rapper/dichter Mathieu Charles over zijn eigen dubbele identiteit als Vlaming met Congolese roots. Zijn inspiratie: Franz Fanon, de Frans-Martinikaanse psychiater, schrijver, Pan-Afrikaans filosoof en vrijheidsstrijder. Met name zijn eerste boek, Peau noire, masques blancs (Zwarte huid, blanke maskers), over de psychologische gevolgen van kolonisatie en onderdrukking, speelt een grote rol in Fanon Mixtapes.

 

Josephine Zwaan kreeg in 2014 nationale bekendheid als finalist van het programma de Beste Singer Songwriter van Nederland. Met haar kwetsbare eerlijke teksten was ze één van de verrassingen van het programma. Zwaan is ook de vaste songwriter/producer van het spraakmakende queer rap duo Lionstorm. Op het festival presenteert zij haar nieuwe project, het theatrale performance debuut van haar afro futuristische gangster rappende alter ego Suzooki Swift.

 

En Akram Assam met There I Am Here, Wendy Varela (collage kunst), live DJ acts, gesprekken met de makers…

 

complete programma: www.rightaboutnowinc.com

ticketS via https://brakkegrond.nl en www.rightaboutnowinc.com

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK