Stripweekend Haarlem 1 t/m 3 oktober 2021

In het weekend van 1 t/m 3 oktober 2021 organiseert Stichting Beeldverhaal Nederland opnieuw een stripweekend, waarin aandacht besteed wordt aan het beeldverhaal. Dit jaar heeft het Stripweekend Haarlem als thema ‘Censuur en zelfcensuur’. Vooral in de wereld van de politieke cartoons worden heden ten dage nog steeds veel tekenaars bedreigd of gevangengezet vanwege hun tekeningen. Er zijn zelfs wel ergere voorbeelden te noemen, denk hierbij maar eens aan de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs in 2015, waar 12 doden vielen en meerdere gewonden.

 

Maar niet alleen de cartoonist loopt het risico gecensureerd te worden. Denk ook eens aan de nieuwe preutsheid in social media, waar ook getekend bloot geweerd wordt. Maar ook de Comics Code in Amerika of de Franse censuur op Belgische strips in de jaren 50 laat een vorm van censuur zien, die invloed heeft op de creatieve vrijheid van de tekenaar.

 

Natuurlijk is het altijd de vraag wat je wel publiceert en wat niet, en als tekenaar, wat je wel kunt tekenen en wat fatsoenshalve beter achterwege gelaten kan worden. De fatsoensnormen van het land van herkomst bieden een vorm van censuur waar de tekenaar zichzelf wel of niet aan onderwerpt. Hoever ga je in het opzoeken van de grenzen?

 

Tijdens het Stripweekend Haarlem is er op verschillende plaatsen in Haarlem een zeer gevarieerd programma samengesteld, onder meer in samenwerking met Bibliotheek Zuid-Kennemerland, de Pletterij, Museum Haarlem en het Slachthuis. Het programma is terug te vinden op www.stripdagenhaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK