The Bluest Monday – Kunst, Fashion & more voor je mentale gezondheid

Van 13 t/m 21 januari staan De Hallen in Amsterdam in het teken van mentale gezondheid. Met hulp van kunst, fashion en meer zoeken we verlichting en goede gesprekken, want kunst inspireert en praten helpt. Met een programma met gratis tentoonstellingen, filmvertoningen en workshops worden taboes rondom psychische kwetsbaarheid doorbroken door het gesprek te voeren met deelnemers en publiek. Dit jaar richt The Bluest Monday zich vooral op jongeren.

 

85% van de jongeren heeft last van mentale klachten.

Uit recent onderzoek van 3Vraagt, 3FM Human en Mind blijkt dat 85 procent [!] van de jongeren last heeft van mentale klachten. Jongeren ervaren prestatiedruk (76 procent), onzekerheid (56 procent) of stress (54 procent), depressieve gevoelens (40 procent) en faalangst (30 procent). Volgens 71 procent van deze groep wordt de druk voornamelijk veroorzaakt door de maatschappij, sociale media [58 procent], en scholen [41 procent]. Een kwart jongeren gebruikt drank en softdrugs voor mentale klachten: “Met alcohol houd ik mezelf op de been”.

 

Kunst raakt

De derde maandag van het jaar is het Blue Monday – de dag waarop we volgens de Britse psycholoog Chris Arnell het depressiefst zijn. The Bluest Monday wil met kunst het taboe rondom mentale gezondheid doorbreken en mensen aanmoedigen om juist wél het gesprek aan te gaan over hun mentale gezondheid. Kunst raakt je in het hoofd en in het hart. Het ontwaakt de fantasie en geeft nieuwe energie. Juist daarom kan het helend werken.

 

Veelzijdig programma met kunst, fashion & more

The Bluest Monday grijpt deze periode aan om met programmapartners Beeldend Gesproken, de OBA, House of Denim, De Filmhallen en Studio de Hallen een veelzijdig programma neer te zetten in De Hallen en omgeving. Het programma bevat o.a. een grote muurschildering van Priscilla Koopman, installaties van Sarah Jonker en Booi Kluiving en de tentoonstelling Fashion Against Depression van studenten van House of Denim. Ook zijn er spoken word kunstenaars, gedichten en optredens van Jesse Laport en Luan Buleshkaj. Het volledige programma is te vinden op de website van The Bluest Monday Let op: (bijna) alle programmaonderdelen zijn gratis, maar soms is een reservering nodig.

 

Praktische informatie

The Bluest Monday

Kunst, fashion & more voor je mentale gezondheid

Zaterdag 13 januari t/m zondag 21 januari 2024
Hoofdlocatie: De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 23, Amsterdam

www.thebluestmonday.nl

 

Opening

Het festival wordt op 13 januari 16.00 uur in de passage van de Hallen geopend door Wethouder Touria Meliani [Kunst en cultuur, inclusie en anti- discriminatiebeleid]. Met een openingswoord van Esther Vossen, directeur van Beeldend Gesproken, en een optreden van Jesse Laport en de deelnemers van Fashion Against Depression. The Bluest Monday is een initiatief van Beeldend Gesproken en wordt georganiseerd samen met De Hallen, House of Denim, de Hallen Studio’s, de OBA en anderen. The Bluest Monday wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Gemeente Amsterdam, Cultuurfonds, Stichting van Stigt- ing, Stichting Op de Rails, AFK en Mensen Maken Amsterdam.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK