Unieke samenwerking Carré en Marina Abramović

Van 24 oktober t/m 6 november 2022 is Koninklijk Theater Carré Amsterdam de thuisbasis van ’s werelds bekendste performance artist Marina Abramović. Abramović brengt maar liefst twee verschillende performanceprojecten. De eerste, No Intermission, is een co-creatie tussen Carré en het Marina Abramović Institute. De tweede is de Nederlandse première van de performance-opera 7 Deaths of Maria Callas.

 

24 – 30 oktober: No Intermission

In een unieke samenwerking met het Marina Abramović Institute presenteert Koninklijk Theater Carré: No Intermission. Een 7-daagse performance art experience die de grenzen tussen publiek en ruimte opzoekt. MarinaAbramović en theater Carré cureren tien internationaal gerenommeerde performance artists die alle tien nieuw werk zullen presenteren. Zij nodigen publiek uit om direct betrokken te zijn bij de performance zelf. Daarbij vervagen de grenzen tussen de performer en het publiek en functioneert het hele theater als een collectief performatief experiment. Alle ruimtes in Carré worden gebruikt, van het piste, de kelder, de foyer, de gangen tot de cafés. Het publiek wordt uitgenodigd om vrij door de ruimte te bewegen om de werken te ervaren. Elke dag is er een ander programma en elke dag staat een andere kunstenaar in de spotlight. Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt. Dagelijks zal Marina Abramović de Abramović-Method presenteren en leiden, een reeks oefeningen die oorspronkelijk 40 jaar geleden door haar werd ontworpen. Deze versie van de Method is speciaal gemaakt voor Carré en is het resultaat van een samenwerking met elk van de uitgenodigde kunstenaars.

 

3 – 6 november: The 7 Deaths of Maria Callas

Van 3 t/m 6 november is in Carré de performance-opera 7 Deaths of Maria Callas van Abramović te zien. Op het snijvlak van opera, performancekunst en videocreatie brengt 7 Deaths of Maria Callas een eerbetoon aan de erfenis van de Grieks-Amerikaanse sopraan. Zeven van haar sterfscènes uit haar meest iconische rollen, waaronder Tosca, Carmen en Madam Butterfly, worden opnieuw geïnterpreteerd. De “laatste” dood is van Callas zelf.

Abramović was al op jonge leeftijd geraakt door overeenkomsten tussen Callas en haarzelf als jonge kunstenaars. Beiden hadden ingewikkelde relaties met hun moeders en beiden leden aan gebroken harten. 7 Deaths of Maria Callas ging in première in 2020 bij de Bayerische Staatsoper in München en reisde sindsdien naar de Opéra National de Paris, de Griekse Nationale Opera in Athene, de Deutsche Oper Berlin en Real Teatro San Carlo in Napels. Na Carré wordt 7 Deaths ook opgevoerd in New York en Londen.

 

Over Marina Abramović

Sinds het begin van haar carrière in Belgrado in de vroege jaren zeventig, speelt Marina Abramović een pioniersrol in de performancekunst. Enkele van de belangrijkste werken in het genre zijn van haar hand. Door haar fysieke en mentale grenzen te verkennen, heeft ze pijn, uitputting en gevaar doorstaan ​​in haar zoektocht naar emotionele en spirituele transformatie. Abramović ontving de Gouden Leeuw voor beste kunstenaar op de Biënnale van Venetië in 1997. In 2010 had Abramović haar eerste grote Amerikaanse retrospectief en trad ze meer dan 700 uur op in “The Artist is Present” in het Museum of Modern Art in New York. Ze richtte het Marina Abramović Institute (MAI) op, een platform voor immaterieel en langdurig werk om nieuwe mogelijkheden te creëren voor samenwerking tussen denkers van alle vakgebieden. Haar meest recente publicatie is Walk Through Walls: A Memoir, Gepubliceerd door Crown Archetype op 25 oktober 2016. Haar retrospectief The Cleaner opende in februari 2017 in Moderna Museet, Stockholm en heeft zeven andere Europese locaties bezocht, eindigend in het Museum of Contemporary Kunst, Belgrado, Servië in 2019.

 

Tickets voor No Intermission en 7 Deaths via www.Carré.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK