Video-installatie Rineke Dijkstra in de Hermitage

Video-installatie Rineke Dijkstra cadeau voor Hermitage St.-Petersburg
Te zien in de jubileumtentoonstelling De schatkamer! in de Hermitage Amsterdam

Vanwege het 10-jarig jubileum van de Hermitage Amsterdam in 2019 wordt de video-installatie Marianna (The Fairy Doll) van fotografe Rineke Dijkstra cadeau gedaan aan Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg.

De 19 minuten durende film toont de jonge danseres Marianna terwijl zij oefent voor haar auditie voor de vooropleiding (Vaganova Academie) van het Russisch Ballet in St.-Petersburg. Gaandeweg worden de inspanningen, maar ook de frustraties, van Marianna steeds duidelijker. Ze staat vlak voor een belangrijke gebeurtenis. Wordt ze aangenomen op de prestigieuze academie of niet? De weergave van dit soort levensbepalende gebeurtenissen is kenmerkend voor het oeuvre van Dijkstra. Zij maakte dit werk voorManifesta 10, de veelbesproken editie van de biënnale die in 2014 in St.-Petersburg plaatsvond.

Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam: ‘Wie jarig is trakteert en het is een groot genoegen om dit bijzondere werk cadeau te geven aan Staatsmuseum de Hermitage, waarmee we onze unieke samenwerking bezegelen. Ik vind het heel bijzonder dat straks, na het grote succes van onze Hollandse Meesters-tentoonstelling vorig jaar met alle grote namen als Rembrandt, Govert Flinck, Ferdinand Bol – allemaal mannen – straks een kunstwerk van een 21ste-eeuwse Hollandse meester – een vrouw – voor eeuwig schittert in de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg.’

Het werk is een geschenk van de Hermitage Amsterdam aan Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg, verworven dankzij ruimhartige financiering door de Vrienden van de Hermitage Nederland. Het werk zal te zien zijn in de jubileumtentoonstelling De schatkamer! in de Hermitage Amsterdam van 2 februari tot en met 25 augustus 2019. Daarna wordt het onderdeel van de collectie hedendaagse kunst van de Petersburgse Hermitage.

 

Foto: Rineke Dijkstra, still uit Marianna (The Fairy Doll), 2014

DEEL DIT ARTIKEL OP

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK

 

Translate »