Virtuele expostie Breitner Academie: Ode aan het overzicht

Studenten van de Breitner Academie werden door de pandemie gedwongen hun expositie schrappen maar nu zijn hun projecten toch te zien in een bijzondere, virtuele expositie.

 

In ODE AAN HET OVERZICHT tonen studenten hun zelf aangelegde, vaak ongebruikelijke verzamelingen. Door het begrip verzameling ruim te interpreteren zijn onverwachte nieuwe gemeenschappen en merkwaardige categorieën ontstaan. Bijvoorbeeld de verzameling eetbare straatintimidaties (op cup cakes), een verzameling rouwverwerkingen via ‘diamond paintings’ en de categorie ‘groepen die slordig met privéinformatie op internet omgaan’. Deze en vele andere verrassende verzamelingen zijn te zien op odeaanhetoverzicht.nl. Alle individuele verzamelingen zijn ook in gebundelde vorm als digitale publicatie te bekijken.

Het verzamelen en categoriseren van de wereld om ons heen was een van de belangrijkste instrumenten van de verlichting om de wereld te begrijpen. In deze traditie zijn talloze collecties in grote en kleine musea met de meest uiteenlopende verzamelingen ontstaan. In het internettijdperk werd daar een nieuwe dimensie aan toegevoegd; het verzamelen en conclusies trekken uit data. De dingen die ons omgeven en de manier hoe wij daarmee omgaan zeggen in toenemende mate iets over wie wij zijn.

ODE AAN HET OVERZICHT is een project in het kader van het vak Kunst en Omgeving. Bij dit vak speelt sociale interactie een hoofdrol. Het wordt elk jaar afgesloten met een expositie of projecten in de publieke ruimte. Door de Corona crisis werd directe interactie met de omgeving onmogelijk en moest een andere oplossing gevonden worden. In samenwerking met ontwerper Davy Provo werd de atelierruimte van de Breitner Academie gedigitaliseerd en werd de expositie samengesteld.

De Breitner Academie is een HBO opleiding voor Docent beeldende kunst en vormgeving en onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

 

www.odeaanhetoverzicht.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK