12 genomineerden Appeltjes van Oranje 2021 bekend

Tijdens een spannende online selectiedag heeft het Oranje Fonds bekendgemaakt wie de 12 genomineerden voor de Appeltjes van Oranje 2021 zijn. Deze prijzen reikt het Fonds jaarlijks uit aan sociale projecten die zorgen dat in onze samenleving niemand er alleen voor hoeft te staan. Drie van deze genomineerden ontvangen in juni een Appeltje van Oranje in het bijzijn van Koningin Máxima.
 
De projecten die een nominatie in de wacht hebben gesleept zijn:
·      Realcovery inloophuis – Stichting Realcovery inloophuis uit Weerselo
·      Suïcide Preventie Centrum – Stichting Herstelproces uit Zuidveen
·      Tiel en Culemborg Herstelt – Rivierenland Herstelt uit Culemborg
·      Positive Sisters and Brothers – Stichting Shiva uit Amsterdam
·      Zelfregie ook voor naasten – Stichting Zelfregieteam Borne
·      Ixta Noa – Ixta Noa uit Arnhem
·      Mailmaatjes – Stichting Zelfbeschadiging uit Utrecht
·      De Waterheuvel – Stichting de Waterheuvel uit Amsterdam
·      @Ease – Stichting @Ease uit Maastricht
·      Equine – Stichting Equine Curaçao
·      Ways to Wellbeing – Expertise Center Education Care Saba
·      Zelfregiecentra van Vriendendiensten – Stichting Vriendendiensten uit Deventer
 
60.000 stemmen
Begin januari kon het publiek stemmen op de 40 Nederlandse kanshebbers. Ruim 60.000 mensen hebben hun stem uitgebracht. Het project dat de meeste stemmen kreeg in de stemronde, de Zelfregiecentra van Vriendendiensten uit Deventer, kreeg direct een plek bij de 12 finalisten. Het aantal stemmen dat de overige kanshebbers hebben behaald, heeft mede bepaald welke projecten vandaag officieel genomineerd zijn voor de prijzen. Maar niet alleen de stemuitslag telde mee. De projecten moesten een pitch houden voor een jury, bestaande uit medewerkers en bestuursleden van het Oranje Fonds en experts Cisca Goedhart (voorzitter van Labyrint-In Perspectief en manager team Kennis, Innovatie en Onderzoek bij MIND) en Glenn Helberg (psychiater). Dat gebeurde dit jaar volledig online. De presentatie van deze online finaledag was in handen van Lisette Wellens.
 
Niemand alleen
Het thema van de Appeltjes van Oranje 2021 is Mentale Kracht. De prijzen gaan dit jaar naar projecten die ervoor zorgen dat mensen met psychische problemen volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Dankzij deze projecten kijken mensen naar elkaar om, en hoeft niemand er alleen voor te staan in Nederland. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Maar niemand gaat met lege handen naar huis. Vandaag werd als verrassing al een geldbedrag van 1.500 euro toegekend aan alle projecten die deelnamen aan de finaledag.
 
Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit kennis en netwerk, geld, tijd en erkenning. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.
 
Foto: © Oranje Fonds – Stefan van der Kamp

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK