144.000 bomen en struiken voor Noord-Holland

Noord-Holland heeft er afgelopen winter 144.000 bomen en struiken bij gekregen, dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers die deze hebben verplant. De organisatie van Meer Bomen Nu organiseerde maar liefst 127 evenementen in Noord-Holland, waarbij vrijwilligers jonge bomen, struiken en stekken verzamelden op plekken waar ze ongewenst zijn, om ze vervolgens te planten op plekken waar ze kans hebben volwassen te worden. Provincie, gemeente Schagen en het Noord-Hollandse ‘Betrekken bij Groen’-fonds droegen  bij aan de campagne. Gedeputeerde Esther Rommel: “Deze actie is een enorm succes. Meer Bomen Nu krijgt duizenden mensen in actie om de natuur een hand te helpen. Ze leveren op een innovatieve manier een grote bijdrage aan het herstel van de natuur. We hebben daarom besloten om de organisatie ook de komende jaren financieel te steunen. We koesteren dit soort ideeën. ”
 
 
 
Het succes in Noord-Holland valt binnen een landelijke campagne: afgelopen winter werden in totaal 390.000 bomen en struiken geplant, ondanks corona-lockdowns. Sinds de start van de campagne in 2020 staan inmiddels 890.000 bomen en struiken op de teller, waaronder 190.000 perenbomen, 65.000 sneeuwbalstruiken, 20.000 restanten van Intratuin en 300 grote monumentale bomen die een tuincentrum overhad. Het belangrijkste zijn echter de ruim 600.000 zaailingen uit de natuur: 90% inheems, zonder gif en kunstmest opgegroeid en dus geheel ecologisch verantwoord. En bijna geheel uitgevoerd door vrijwilligers die de hele winter de natuur in trokken om onder leiding van boswachters en ecologen jonge boompjes en struiken te verplanten van kansarme naar kansrijke plekken.
 
Bijdrage aan Bossenstrategie
Nederland wil 37.000 hectare bos aanplanten. Dat zijn meer dan 100 miljoen bomen. Europa wil er 3 miljard bij planten. De verplantmethode van Meer Bomen Nu draagt bij aan het behalen van deze doelstellingen omdat de campagne oplossing biedt voor 3 problemen:
 • Boomkwekers kunnen de vraag niet aan. Als je anders leert kijken naar de natuur zijn er bomen genoeg, zeker voor veelvoorkomende inheemse soorten. En elke plantlocatie van Meer Bomen Nu is over 10 jaar een oogstlocatie.
 • Er is geen plek voor bomen, is een veelgehoorde klacht. Maar als je bomen gratis aanbiedt, blijkt er opeens plek genoeg. Vooral boeren waarderen de laagdrempelige werkwijze van Meer Bomen Nu.
 • We hebben haast. Dat klopt, de klimaat- en biodiversiteitscrisis zijn urgent. Bomen opkweken vanuit zaadje duurt lang. Meer Bomen Nu verzamelt zaailingen van 2-7 jaar oud, en wint daarmee tijd. Bovendien kan iedereen helpen, want iedereen heeft wel een zaailing in zijn/haar achtertuin die elders een betere kans kan krijgen.
Zowel Eurocommissaris Timmermans als Vlaams minister Demir als het ministerie LNV zijn enthousiast over de verplantmethode van Meer Bomen Nu. De campagne kon afgelopen jaar op steun rekenen van het ministerie, provincies Gelderland, Noord-Holland en Utrecht, gemeenten Schagen, Den Haag en Hof van Twente, het Prins Bernhard Cultuurfonds, ASN bank en meer.
 
Enkele hoogtepunten van het Noord-Hollands plantseizoen:
De campagne is geboren in Haarlemmermeer bij MEERGroen, een groot deel van de bomen komt daar dan ook vandaan. Maar ook rondom Castricum, Heemstede, Weesp en Schagen zijn inmiddels belangrijke vaste kernen ontstaan.
 • Gemeente Schagen nam de campagne in de arm om 15.000 bomen en struiken te planten. Dat werden er 21.000.
 • Onze grootste plantlocatie ligt in Noord-Holland: in totaal 5 hectare natuurcompensatie voor de nieuwbouwwijk Weespersluis. Gedeputeerde Rommel plantte de eerste boom van het seizoen, de boom werd geoogst op de Natuurwerkdag.  
 • Files bij weggeefdagen in Aalsmeer, Hoofddorp, Schagen en Castricum
 • Noord-Hollandse landgoederen ruilen bomen uit om biodiversiteit te verhogen.
 • Start van samenwerking met boswachter Lucien van Natuurmonumenten en de Reclassering in Zwanenwater.
 • Samenwerking met TenneT: 2000 zaailingen uit een stuk park dat moest wijken voor nieuwe kabels, kregen een tweede kans o.a. in een berm in Velzen.
 • De actie van MEERGroen om honderden monumentale bomen te redden, waaronder enkele meer dan tien meter hoge bomen.  Ze belanden o.a. bij gemeenten Zaanstad en en bij Caring Farmer Kasper van Landgoed Rorik.
 • Valentijnsdag bij ActionPlanet: ook al wordt het niks, er bloeit altijd iets moois uit.  
 • Boswachter Manou uit Amsterdamse Bos samen met Meer Bomen Nu in The Guardian.
Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda op basis van de verplantmethode van stichting MEERGroen uit Haarlemmermeer. Dankzij de duurzame boeren en mede initiatiefnemers van Caring Farmers –  die samen al ruim 100.000 bomen plantten  – heeft de campagne snel kunnen opschalen. 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK