24classics presenteert Re:ply to all

Re:ply to all, een nieuw Amsterdams muziekfestival, verkent de grenzen van wat klassieke muziek kan doen. Met meeslepende multidisciplinaire voorstellingen wil het festival een dialoog tot stand brengen tussen klassieke muziek en actuele maatschappelijke thema’s. Van 28 t/m 30 april 2023 op de NDSM in Amsterdam Noord.

 

Julius Eastman – Insider vs Outsider

De kern van deze eerste editie wordt gevormd door het werk van componist Julius Eastman, wiens muziek en nalatenschap dit jaar doorklinkt in het thema ‘insider vs. outsider’. Re:ply to all biedt een breed programma van concerten, performances, een audiovisuele installatie, een expositie, screenings, talks en workshops voor een spannende, diverse en diepgaande ervaring.

 

Gay Guerrilla

Gay Guerrilla is een iconisch stuk van Julius Eastman. Samen met kunstenaars Christian Guerematchi en Boris Acket presenteert 24classics een herinterpretatie van dit stuk in de vorm van een audiovisuele installatie waarbij gebruik wordt gemaakt van ruimtelijk geluid, licht en architectuur. De installatie van Gay Guerrilla is ook nog na het festival te zien t/m 14 mei 2023.

 

Audiovisuele Installatie van Christian Guerematchi en Boris Acket

Danser/choreograaf Christian Guerematchi benadert de totaliteit van Eastmans werk samen met beeldend kunstenaar Boris Acket in een audiovisuele installatie. ‘De intrigerende compositie Gay Guerrilla van Julius Eastman is een tijdscapsule die de strijd en het streven naar gelijke rechten van vroegere generaties vastlegt en nog steeds doorklinkt in onze tijd. De minimalistische benadering van de compositie en Eastmans inspiratie door Bach maken het tot een subtiel maar spiritueel geladen kunstwerk dat zelfs vandaag nog geaccepteerde normen uitdaagt’.

 

Performance

In performances werkt Gueremachi samen met BDSM-kunstenaar Papilicious. ‘Het veelzijdige kunstwerk legt Eastmans diepste verlangen naar LGBTQ-rechten bloot, zoals in de titel wordt gesuggereerd, en manifesteert een schaamteloos ritueel van verlangen, overgave en toewijding aan één enkele zaak – het recht hebben om jezelf te zijn’.

Audiovisueel kunstenaar Boris Acket ‘Voor mijn gevoel zijn de noten van Eastman de losse elementen die hij toevoegt aan een monument van muziek. Met de expressieve titel en de melodische verschuivingen in de systematische opbouw lijkt hij het perspectief van de waarnemer langzaam te verschuiven. Geïnspireerd door de choreografie en visie van Guerematchi en Eastmans citaat van Bachs Koraal ‘Ein feste Burg ist unser Gott’ in de muziek wordt de scenografie het decor van een bijna religieus ritueel: een ritueel ter ondersteuning van het visuele statement en de opkomst van de Gay Guerilla die Guerematchi uitbeeldt. ‘

 

Live concerten

Gay Guerrilla wordt uitgevoerd door pianisten Helena Basilova en Vivianne Cheng ism sound-designer Danny van der Lugt. Zij zullen het werk ook live uitvoeren tijdens concerten op 28 en 29 april.

 

24classics

24classics bouwt voort op 400 jaar muzikaal erfgoed en streeft ernaar klassieke muziek nieuw te maken. Met concerten, evenementen en samenwerkingen bevragen we tradities, geven we ruimte aan een nieuwe generatie en schudden we de klassieke muziek op.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK