40 jaar ’t Nieuwe Kafé aan de Dam

Vier decennia geleden, in mei 1983, begonnen Han en Itel de Jong samen ‘t Nieuwe Kafé aan de Dam. Met een groot terras, uitkijkend op het Koninklijk Paleis, en verbonden aan de toen recent geopende Nieuwe Kerk was het vanaf de eerste dag een bekende blikvanger in het centrum van de oude binnenstad. Een binnenstad die zichzelf na roerige jaren met kraakpanden en bijbehorende ontruimingen juist opnieuw ontdekte. Amsterdammers, dagjesmensen en toeristen wisten het café (met een modieuze en inmiddels stijlvaste k) te vinden bij een bezoek aan De Nieuwe Kerk of al winkelend tussen Kalverstraat en Nieuwendijk.

 

Chinese, Thaise en Surinaamse kaart

In de vier decennia die volgden – en de miljoenen bezoekers die de kerk als tentoonstellingsorganisator trok – speelden de horeca-ondernemers vaak en speels in op de thematiek van de tentoonstellingen. Met de kunst veranderde ook de kaart. Van Chinese dim sums (China’s Verre Verleden, 1994/95) en Thaise thom kha kai-soep (De Boeddha’s van Siam, 1995/96) tot Surinaamse roti (Grote Suriname Tentoonstelling, 2019/20). Het café werd een vaste waarde in de kennismaking van miljoenen tentoonstellingsbezoekers met verschillende landen en culturen. Het kopje koffie bleef hierbij altijd populair, want van hoever het eten ook kwam, het bakkie troost is met meer dan 4 miljoen kopjes de koploper aan de Dam.

 

Fotowedstrijd
Ter ere van het 40-jarige bestaan van ’t Nieuwe Kafé wordt er een fotowedstrijd georganiseerd. Waarin we op zoek gaan naar de meest bijzondere en spraakmakende terrasfoto bij ’t Nieuwe Kafé. De wedstrijd is een oproep aan iedereen om het straatbeeld en de mensen van toen en nu vast te leggen. Duik in het archief voor de mooiste historische beelden of kom langs voor een hedendaagse impressie van het terras in hartje Amsterdam. Degene die de leukste foto van het terras van ’t Nieuwe Kafé instuurt, wint een champagnebrunch voor 2 personen en een jaarkaart voor De Nieuwe Kerk.

 

Inzendingen graag per mail naar pressoffice@Nieuwekerk.nl (o.v.v. fotowedstrijd ’t Nieuwe Kafe) in ieder geval voor donderdag 1 juni 2023.

 

Foto: Scène op ’t terras van ’t Nieuwe Kafé, mei 2005 ©  Theo Niekus, Stadsarchief Amsterdam  

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK