ARTIS-Groote Museum: Ontdek hoe alles met elkaar verbonden is

Ben ik natuur? Ben ik een goede voorouder? Maakt verbinding gelukkig? Vragen heb je in alle soorten en maten. Je hebt kleine vragen en hele grote vragen. Vragen stellen is het mooiste wat er is en al helemaal als je daarmee tot nieuwe inzichten komt. Stel vragen en kom erachter hoe alles met elkaar verbonden is in het ARTIS-Groote Museum.

 

Alles is met elkaar verbonden

In het Groote Museum kijk je naar de samenhang tussen mens, dier, plant en microbe. Door je eigen lichaam te gebruiken als spiegel, ervaar je dat je ontzettend veel overeenkomsten hebt met ander leven. Wat hebben een mensenbaby en een krokodil gemeen? Misschien meer dan je denkt.

 

Een nieuwe blik vormen

De verbinding tussen alles op aarde wordt bekeken vanuit een generalistisch uitgangspunt. Het Groote Museum toont op een ongebruikelijke manier een combinatie van kunst én wetenschap, waardoor je associaties en dwarsverbanden gaat maken. Door gebruik van installaties, kunst, animaties, films, foto’s, geluid, collectiestukken en verhalen kun je een ‘nieuwe’ blik vormen. Welke dat is, is aan jou…

 

Op persoonlijke expeditie

Het museum heeft 12 zones waarin een lichaamsdeel, zoals het hart, de ogen of de hersenen, het vertrekpunt is. Je gaat bewegen, observeren, ruiken, luisteren, voelen, proeven en stilstaan en zal soms even in verwarring zijn. Ga op persoonlijke expeditie en laat je verrassen door het dagelijks wisselend programma.

 

De oudste museumzalen van Amsterdam

Het Groote Museum ging in 1855 open voor leden van het genootschap Natura Artis Magistra. Op de bovenverdieping bevond zich het museum vol vitrines en kasten gevuld met objecten: van schelpen tot schedels en van preparaten tot skeletten. Hier werd natuur onderzocht en kennis gedeeld. Hoe keken zij naar de relatie tussen mens en natuur? De natuur zat achter glas, de mens stond ervoor en de scheiding tussen beide was compleet. In 1947 sloot het museum en na 75 jaar opende het in 2022 weer zijn deuren om die scheiding te slechten. Benieuwd naar het museum van grote vragen? Bezoek het museum al dan niet in combinatie met het ARTIS-Park en ervaar de verbinding met jezelf, je lichaam en al het andere leven op aarde.

 

Openingstijden: 

Dagelijks 10:00 – 17:00 uur 

Iedere donderdag: 10:00 – 22:00 uur

Artisplein  – Plantage Middenlaan 41

Meer informatie en tickets via www.grootemuseum.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK