De Nationale Hannie Schaft Herdenking

zondag 28 november, vond de jaarlijkse Nationale Hannie Schaft Herdenking plaats. Duizenden mensen konden het programma live volgen op tv via NH Nieuws en online. Bij de herdenking zelf was vanwege de ontwikkelingen rondom Corona slechts een beperkt aantal gasten aanwezig. De Hannie Schaftlezing uitgesproken door burgemeester Ahmed Aboutaleb was op een groot scherm te zien, net als optredens van het Kennemer Jeugdorkest en het koor van Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Harpiste Sarah van den Akker en mondharmonicaspeler Brian Waterman openden de herdenking live in de kerk.

 

De strijd van Hannie Schaft in onze tijd

In zijn lezing De strijd van Hannie Schaft in onze tijd ging burgemeester Aboutaleb in op hoe Hannie Schaft hem inspireert bij zijn uitdagingen als burgemeester van Rotterdam.

“Voor Hannie Schaft was de definitie van vrede duidelijk: de overwinning op het wrede naziregime. De vrede die ze zelf helaas niet meer mee zou maken. Maar ze zou het met me eens zijn dat in vredestijd vrede niet alleen een hooggestemd ideaal is, maar broodnodig voor een sterke samenleving. Een samenleving die bestand is tegen schokken en turbulentie van buitenaf. Vrede, dat is zoeken naar wat ons bindt in plaats van verdeelt. Vrede is elkaar niet de rug toe keren, maar de hand reiken.” De hele lezing is terug te kijken en te lezen op hannieschaft.nl.

 

hoe Hannie ben jij?

Jeroen Pliester, voorzitter van de Nationale Hannie Schaft Stichting, memoreerde het overlijden van oud erebestuurslid Paul Elsinga op 5 juni jl. Hij was de laatste, met de Stichting verbonden, directe link met Hannie Schaft. Zij was in de oorlog een tijd bij hem en zijn ouders ondergedoken. Zijn overlijden maakte eens te meer duidelijk dat het aan de jongere generaties is om de fakkel van de vrijheid, van alles waar Hannie en haar verzetsvriendinnen voor stonden, over te nemen.

 

Zo heeft de stichting een documentairefilm laten maken door de gerenommeerde documentairemaker Deborah van Dam met de titel: ‘hoe Hannie ben jij?’. Hierin worden jongeren gestimuleerd om vragen te stellen, vragen aan zichzelf en aan anderen om hen heen. 

De film wordt ingezet als onderdeel van een interactief lesprogramma bij ruim 1100 Vreedzame scholen, en daarna ook op andere scholen en daarbuiten. Met dit lesprogramma worden jongeren gestimuleerd te reflecteren op principiële keuzes om te helpen en in actie te komen. En zo als actief burger bij te dragen aan een voor iedereen betere en aangenamere, inclusieve samenleving.

 

Terugkijken Herdenking

De herdenking is als registratie terug te kijken op hannieschaft.nl

 

Nationale Hannie Schaft Stichting

De Nationale Hannie Schaft Stichting wil mensen –  juist ook jongeren – inspireren om het verschil te kunnen maken wanneer het erop aankomt en op te komen voor vrijheid en inclusiviteit in de geest van Hannie Schaft. Ze organiseert jaarlijks onder meer de Nationale Hannie Schaft Herdenking en de Hannie Schaftlezing op de laatste zondag van november. Deze zondag is gekozen, omdat de herbegrafenis van Hannie Schaft op de Eerebegraafplaats Bloemendaal op 27 november 1945 plaatsvond. De Stichting is politiek neutraal en onafhankelijk.

 

De herdenking werd mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Noord-Holland, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Gemeente Haarlem, Gemeente Bloemendaal, Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg

(Vfonds) en de J.C. Ruigrok Stichting.

 

www.hannieschaft.nl

 

 

Foto © Jeroen Pliester

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK