Helft Nederlanders zorgelijk over cultuursector door coronacrisis

Bijna de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen over de cultuursector. Zeven op de tien mensen vinden het heel erg als er door de coronacrisis culturele initiatieven en gezelschappen failliet gaan. Bijna tweederde van de mensen denkt dat de cultuursector niet snel zal herstellen van de crisis. Tijdens de crisis heeft men het bezoek aan een bioscoop, festival of theatervoorstelling het meest gemist en vooral de daaraan verbonden gezelligheid, het samen met anderen genieten en de ontspanning. Een op de tien mensen bekeek een online voorstelling. Dat staat in het onderzoek ‘Cultuur in Nederland’ dat het Prins Bernhard Cultuurfonds vandaag – op zijn 80e verjaardag- openbaar maakt.
 
Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds: ‘De zorgen van de Nederlanders zijn zeer terecht, want de cultuursector heeft het zwaar. Voor velen is het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Dat merken we bijvoorbeeld aan de enorme run op extra budgetten, zoals die van het Kickstart Cultuurfonds en regelingen van collega-fondsen. In het onderzoek zien we ook dat er nog een wereld te winnen valt als het gaat om geven aan cultuur. Dat zie ik als een opdracht aan ons, op de dag dat we 80 jaar bestaan: doorgaan met waar we goed in zijn, de cultuursector ondersteunen. Op 17 augustus gaat er dan ook een grote fondsenwervende campagne van start waarmee we veel geld hopen op te halen. Want een wereld zonder cultuur is saai en leeg, zeggen de respondenten in het onderzoek. Daar ben ik het hartgrondig mee eens. We doen er als Cultuurfonds alles aan om de sector te helpen en cultuur levend te houden’.
 
Nederlanders vinden cultuur belangrijk voor de maatschappij. Dit geldt voor vrijwel alle lagen voor de bevolking. Zonder cultuur zou de wereld saai en leeg zijn, antwoordden veel respondenten op de vraag wat een wereld zonder cultuur voor hen betekent. Twee op de tien Nederlanders vinden de extra 300 miljoen euro overheidssteun aan de cultuursector nog niet voldoende. Zij zouden graag zien dat er meer financiële steun komt, vooral voor musea en theater. Een op de tien mensen heeft tijdens de coronacrisis een financiële donatie gedaan aan de culturele sector. Zestig procent van deze mensen doneert normaal niet aan deze sector. 
 
 
Over het Prins Bernhard Cultuurfonds
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is voorvechter van een samenleving waarin cultuur en natuur mensen verbindt. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen worden bijzondere initiatieven en talent gestimuleerd. Jaarlijks kunnen meer dan 3.000 projecten worden ondersteund, met bijdragen van de BankGiro Loterij, de Nederlandse Loterij en van vele particuliere donateurs.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK