In aanloop naar de jubileumeditie van Houtfestival in 2022 organiseert het 35-jarige festival verschillende evenementen. Op zondag 19 september wordt afgetrapt met HOUT@Slachtstrand. Op het Slachthuisterrein in Haarlem bieden we in samenwerking met Patronaat een staalkaart van muzikanten die op het verlanglijstje van de programmeurs stonden, maar die door Covid-19 nog niet eerder op ons podium gepresenteerd konden worden. Het is een traktatie van het jarige Houtfestival, met muziek, eten, drinken en gezelligheid.
De line-up
Op het Slachstrand-terrein kunnen bezoekers in een ongedwongen sfeer luisteren en kijken naar optredens van lokale en internationale artiesten. Er staat een gevarieerde line-up met crossovers van wereldmuziek, funk, disco en elektro.
15.00-15.30 Phil Meds
16.15-16.45 Kaito Winse
17,30-18.30 Yīn Yīn
19.15-19.45 Lionstorm
19.45-22.00 DJs Crusty Ranks en Sjef Rolet (umoja)
Phil Meds is een Haarlemse rapper, producer, spoken word-artiest en tekstschrijver. Meds’ nummers zijn gelaagd en subtiel opgebouwd maar klinken tegelijkertijd zeer toegankelijk. Ze passen zowel op een buitenpodium in de zon als bij de huiskamertour die hij na de release van zijn nieuwe EP ‘HOOP’ ondernam.
Kaito Winse (Burkina Faso) komt uit een familie van griots: zangers/dichters die lokale verhalen en geschiedenis bezongen en beschreven. Kaito eert die traditie, maar op een moderne manier. Bijvoorbeeld met een lied over de coronacrisis.
Kaito Winse staat solo op het podium, en dat is geen gemis. Hij zingt en speelt verschillende West-Afrikaanse instrumenten: fluit, percussie en mondboog. Ook kan hij zijn stem als een instrument laten klinken. Zoals in de vocale percussie in het aanstekelijke Ici the world.
Yīn Yīn
Met zijn psychedelische mix van Thaise funk, disco, elektronica en wereldmuziek veroverde deze Maastrichtse band de afgelopen jaren podia en festivals als Lowlands, Grasnapolsky en Eurosonic Noorderslag. Het al even spetterende debuutalbum ‘The Rabbit That Hunts Tigers’ (2019), zullen de heren ongetwijfeld ook de door corona vastgeroeste heupen in Haarlem weer in beweging weten te brengen.
Lionstorm
Dit rapduo, bestaande uit Skerrie Sterrie en Vuige Muis, wil met een unieke en herkenbare stijl, een urban queer beeldtaal neerzetten binnen de Nederlandse hip-hop scène. En dat lukt. Ze zingen en rappen over de angst om hand in hand over straat te lopen om mensen te confronteren over hun leven. Ze zijn uitgesproken in de lyrics, de geëngageerde performances en hun eigen label kleding, en het doet niets af aan het artistieke talent. Na een expositie in de melkweg en optreden bij Noorderslag, hebben zij kortgeleden hun nieuwe track ´Triogamie featuring. Merol gepresenteerd.
Toegankelijk met aanmelden
Bezoekers hoeven zich niet vooraf aan te melden en kunnen zich aanmelden bij de ingang. Daar worden hun gegevens op een inschrijflijst ingevuld. Vanwege de coronamaatregelen zijn er een beperkt aantal plaatsen en mogen we alleen bezoekers toelaten die via de coronacheckapp kunnen laten zien dat ze negatief getest zijn en/of gevaccineerd zijn tegen corona. Het festivalpodium is buiten en de bar met terras voor een drankje is binnen. Bij de bar moet 1,5 meterafstand gehouden worden.
Houtfestival is voor iedereen en komt overal
Het Houtfestival draait voor 100 % op vrijwilligers. Iedereen die mee wil werken is bij ons welkom, ongeacht leeftijd, ervaring of eventuele beperkingen.
Normaliter is het festival in de Hout eind juni. In 2019 ontvingen we een recordaantal bezoekers (23.000), lovende reacties en een recensie in het Haarlems Dagblad die het evenement roemde als ‘het meest bijdetijdse en relevante festival in Haarlem’.
Het Houtfestival werd toegelaten als lid van het Forum of Worldwide Music Festivals, iets dat tot nu toe slechts drie andere festivals in Nederland gelukt is. We werken er elk jaar hard aan om de impact op milieu en omgeving zo klein mogelijk te houden. Begin 2020 werd onze duurzaamheidsaanpak beloond met de A Greener Festival Award 2019.