IDFA opent Het Documentaire Paviljoen

Op zaterdag 16 maart opent IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) officieel de deuren van het eigen Documentaire Paviljoen in het Vondelpark in Amsterdam. Het is een nieuwe ontmoetingsplek voor publiek, film- en nieuwe mediaprofessionals, talenten en scholieren waar documentairekunst centraal staat: van creatieve films op het grote doek tot immersieve werken en installaties, van workshops en debatten tot netwerkmogelijkheden en schoolvoorstellingen.

 

Voor de feestelijke openingsweek (16 t/m 23 maart) is een programma samengesteld door vooraanstaande filmmakers en kunstenaars én door een groep scholieren. Wat is de rol van documentaire in deze turbulente tijden? Met deze vraag zijn de curatoren benaderd om een programma van een dag samen te stellen met eigen films en die van hun voorbeelden en leeftijdsgenoten, met talks, performances en andersoortige programma’s. Het resultaat is een caleidoscopisch programma bestaande uit korte film-selecties – van klassiek tot niche en experimenteel – een expositie met Virtual Reality-werken waarin de grenzen tussen kunst, technologie en realiteit vervagen, klassieke en recente films, nagesprekken, muziek, onverwachtse ontmoetingen, culturele uitwisselingen en nog veel meer.

 

Programma openingsweek 16 t/m 23 maart

Ester Gould, bekend van de prijswinnende series Klassen en Schuldig, verkent in haar programma research als kern van het creatieve proces en als manier van kijken. Opkomend regisseur Festus Toll onderzoekt koloniale sporen en nodigt daarvoor jonge kunstenaars uit wiens werk in de verschillende diaspora’s geworteld is. Gevestigd filmmaker Vincent van Monnikendam toont een aantal persoonlijke favorieten en gaat in een Filmmaker Talk in op zijn kenmerkende, observerende werkwijze. Aliona van der Horst viert in haar programma herinneringen, met name hoe die in relatie staan tot film. Het maatschappelijk betrokken collectief Jong Fruit van zes jongeren stelt hun favoriete korte films samen. Multimediakustenaar Ali Eslami stelt een programma van korte films en VR-werken samen over de vele gebieden op aarde die door oorlogen zijn getroffen en wat we daar wel en niet over weten.

 

Van zaterdag 16 t/m zaterdag 23 maart is er een dagelijks programma. Vanaf woensdag 3 april is er wekelijks op woensdag, vrijdag en zondag een publieksprogramma.

Meer informatie over het programma, kaartverkoop, zaalverhuur en scholierenvoorstellingen vind je op idfa.nl/vondelpark

 

Foto ‘A Zed and Two Noughts’

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK