International Documentary Film Festival Amsterdam

Vanaf 9 november gaat het grootste documentaire festival ter wereld van start. Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) brengt ook dit jaar weer een spannende selectie van ‘s werelds beste documentaires naar Amsterdam. Dompel je een aantal dagen onder in nieuw werk van opkomend talent en van gevestigde makers, Masters programma, festivalfavorieten in de Best of Fests sectie, wereldpremières en diverse themaprogramma’s. De filmmaker Laura Poitras is de eregast van IDFA 2022. Ze won dit jaar de Gouden Leeuw in Venetië met de documentaire All the Beauty and the Bloodshed, over Nan Goldin die beroemd werd met intieme, vaak heftige foto’s van subculturen waar ze zelf deel van uitmaakte. Nu strijdt ze tegen de familie Sackler, rijk geworden met de verslavende pijnstiller OxyContin. Een bewogen beeldverhaal over liefde en pijn.

Het festival zal Poitras’ complete oeuvre vertonen en haar persoonlijke Top 10.

 

Er is een themaprogramma over theater in samenwerking met ITA; getiteld Playing Reality. Hiervoor heeft IDFA een aantal documentaireklassiekers geselecteerd die elk een eigen relatie tot theater hebben; onder andere de totstandkoming van een stuk gebaseerd op Tsjechov’s Drie Zusters in Eduardo Coutinho’sMoscow, de re-enactment methode die Werner Herzog gebruikt in Little Dieter Needs to Fly en een therapiesessie tussen twee vrouwen als ware ze moeder en dochter in You Have No Idea How Much I Love You van Pawel Lozinski.

 

Het tweede themaprogramma Around Masculinity draait om het begrip masculiniteit, waarover in deze tijd een continu debat wordt gevoerd met steeds wisselende perspectieven en definities. IDFA laat zien hoe dit debat al geruime tijd in de cinema zichtbaar is. Er worden zowel klassiekers als nieuwe films vertoond. 

 

IDFA’s nieuwemediaprogramma DocLab heeft dit jaar als thema Nervous Systems. Met de geselecteerde projecten wil DocLab niet alleen reflecteren op de stand van de nieuwemedia-industrie, maar ook op de wereldwijde ontwikkelingen op sociaal-technologisch gebied.

 

Geniet tussen 9 en 20 november in meerdere bioscopen in Amsterdam van het beste dat de creatieve documentaire nu te bieden heeft!

 

Het hele programma en info over de kaartverkoop vind je vanaf maandag 31 oktober op www.idfa.nl

 

Vanaf die datum start ook de kaartverkoop voor de reguliere voorstellingen. Je kunt nu echter al kaarten kopen voor Best of IDFA, een dagvullend programma met prijswinnaars en publieksfavorieten.

 

Foto: Nan in the bathroom with roomate – Boston – Photo courtesy of Nan Goldin

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK