JARIGE SCHUUR VIERT FEEST

De Schuur viert woensdag 10 mei haar twintigste verjaardag. Althans, het pand op de Lange Begijnestraat. De nieuwbouw van de Toneelschuur, getekend door striptekenaar Joost Swarte en ontworpen door Henk Döll van architectenbureau Mecanoo, werd in 2003 geopend. Joost Swarte zal op 10 mei om 17:00 uur een nieuw kunstwerk onthullen ter ere van dit feestelijke moment. Bezoekers zijn de hele dag welkom om taart te komen eten. Daarnaast roept de Schuur op herinneringen aan twintig jaar Schuur te delen. Bij het festival Cirque Mania, het weekend van 12-14 mei, mogen alle twintigers op vertoon van hun identiteitsbewijs gratis naar de voorstellingen.

 

Algemeen directeur van de Schuur Marelie van Rongen: “In 2023 is het 20 jaar geleden dat de deuren van de ‘nieuwe’ Toneelschuur/Filmschuur opengingen, na daarvoor 30 jaar te zijn gehuisvest aan de Smedestraat. Bij het begin op die zolder van de oude schietvereniging konden weinigen zich voorstellen wat voor instituut de Schuur vandaag de dag is geworden. Een instituut voor de presentatie en productie van nieuwe stemmen in het theater en filmveld, en het best bezochte cultuurpodium van Haarlem bovendien.”

 

Lange verbintenis tussen Swarte en de Schuur
Joost Swarte werkte vanaf 2001 aan het pand op de Lange Begijnestraat, dat op 10 mei 2003 werd geopend. Hij is altijd betrokken gebleven bij de Schuur. Eind vorig jaar nog, waren zijn ontwerpen het gezicht van de nieuwe kledinglijn van de Schuur en verbeterde hij de toegankelijkheid van het gebouw. Door de kaartautomaten en de bar te verlagen kan iedereen wat te drinken of eten bestellen. Verleden maand maakte hij de toiletten van de Schuur nog inclusiever met een speels nieuw ontwerp. Speciaal voor het jubileum van de Schuur werkt hij aan een kunstwerk dat op 10 mei om 17:00 uur onthuld wordt.

 

20 jaar Schuur op de Lange Begijnestraat > de activiteiten

  • Op 10 mei om 17:00 uur onthult Joost Swarte een nieuw ontwerp voor in de Schuur.
  • Wie jarig is, trakteert! 10 mei is er taart voor alle bezoekers van de Schuur. Naast een flink aantal filmvertoningen, spelen die dag de voorstellingen Dieven van Toneelschuur Producties en FRAMED van Conny Janssen Danst.
  • Alle twintigers mogen op 12 en 13 mei op vertoning van hun ID-kaart gratis naar het festival Cirque Mania, dat overigens óók haar jubileum viert.
  • De Schuur roept haar bezoekers op om herinneringen te delen via publiciteit@schuur.nl Foto’s en geschreven teksten zullen de komende weken uitgelicht worden door de Schuur. Onder alle inzendingen wordt een nieuw gesigneerd ontwerp van Joost Swarte verloot.

 

MEER INFORMATIE OVER DE OPENING, TWINTIG JAAR GELEDEN

Malou Gorter > van garderobemedewerker tot bekroond actrice
De presentatie van de opening in 2003 was in handen van actrice Malou Gorter, die afgelopen dagen nog met De Dappere Soldaat in de Schuur te zien was. Ze bracht met een eigen bewerking van Willeke Alberti’s Ik mis die tijd van toen een ode aan de oude Toneelschuur (1973-2003), vol van euforie om het nieuwe en weemoed om hetgeen voorbij was. Hier groeide haar moeder op en begon Malou zelf haar carrière in het theaterwezen, vanaf haar twaalfde werkte ze bij de garderobe waar ze naar eigen zeggen “bakken met geld” verdiende en zoveel mogelijk voorstellingen kon zien.  
Koperen Kees staat scheef
Toenmalig wethouder R. Grondel van Cultuur opende destijds het nieuwe pand van Swarte door in de toneelvloer de `Koperen Kees’ te timmeren, de spijker die voor technici het midden van de toneelvloer aangeeft. Grondel sloeg de Kees er scheef in, zodat het nog een keertje over moet.
Als verrassing werd directeur Frans Lommerse door burgemeester Jaap Pop geridderd in de Orde van Oranje-Nassau, waarbij burgemeester Pop zich liet ontvallen: “Eindelijk een bouwproject dat tot een einde is gebracht.”

Rieks Swarte onthult de geheimen van de Schuur
Regisseur Rieks Swarte, broer van de architect, nam het publiek mee met een rondleiding door het gebouw, die het publiek `live’ kon volgen op een projectiescherm. Hierin was al goed te zien dat de Toneelschuur geen black box was, maar overal licht, lucht en kleur doorliet. “Om te laten zien dat theatermakers geen zombies zijn’, aldus Rieks Swarte. Een leuk feitje dat Swarte deelde; de naamgeving van twee zalen (blauw en groen) herinnert aan de markering waarmee moeder Swarte de sokken van Rieks (groen) en Joost (blauw) uit elkaar hield.

Ook actrice Tjitske Reidinga was bij de openingsceremonie betrokken, net als tientallen andere theatermakers, onder wie oprichter Hans Man in ’t Veld, regisseurs Gerardjan Rijnders, casting director Hans Kemna en popzanger Huub van der Lubbe. Nadat Malou Gorter hem met vriendelijk gekuch aanspoorde, opende toenmalig directeur Frans Lommerse het gebouw, waarbij de verduistering voor de bovenramen open schoof en het daglicht, zelden te zien in de theaterzaal, met grote scheuten naar binnenviel.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK