Lancering Ask for Angela 24 november in Patronaat https://youtu.be/7OrtaNUn2MM

Maar liefst 1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met geweld. 
Om een statement te maken tegen dit onrecht worden al een aantal jaren wereldwijd gebouwen 16 dagen lang in het oranje licht gezet, de kleur van de hoop op een betere toekomst voor vrouwen en meisjes.  Maar dat is niet voldoende. Daarom doen Patronaat en Theater De Liefde in Haarlem mee aan een pilot met ‘Ask for Angela’.
 
Uit een inventarisatie in 2019 van de vrouwenorganisaties bleek dat ruim 50 procent van alle Haarlemse vrouwen en 60 procent van de jonge vrouwen zich onveilig voelt op straat. Niet onterecht: maar liefst 8 op de 10 vrouwen krijgt in haar leven te maken met straatintimidatie, variërend van seksuele intimidatie tot ongewenst betast worden. Vooral tijdens het uitgaan, zo bleek.
 
‘Ask for Angela’- pilot in Patronaat en Theater de Liefde
Vrouwen (en mannen) die lastig worden gevallen worden tijdens het uitgaan, kunnen met de code-vraag: “Werkt Angela vanavond?” bij de bar aangeven dat ze in gevaar zijn, (seksueel) geïntimideerd worden of zich in een ander soort ongemakkelijke situatie bevinden. In Engeland wordt deze code al jaren met succes toegepast. Vrouwen worden eerder geholpen en beter beschermd.  
 
Op 24 november van 18:00-19.00 uur de start van de officiële campagne in Het Patronaat (Stage 2). Jos Wienen, de Burgemeester van Haarlem zal de campagne officieel openen. 
 
Verder zijn te gast:
  • Keynote spreker Thysia Huisman, die in haar boek Close-Up over haar #Metoo ervaring in de modellenwereld in Parijs heeft geschreven. 
  • Mariana Hirschfeldt, die haar gedicht Ode aan de Vrouw voordraagt
  • Jolanda Beyer, directeur van Patronaat, geeft een toelichting op de Ask for Angela-pilot
Tot slot is er gelegenheid om na te praten met de horecaondernemers en het boek Close-up van Thysia Huisman te kopen en te laten signeren.
 

 
Over Orange the World
Meer dan 150 gemeenten en bijna alle provincies hebben hun steun toegezegd aan Orange the World. Daarmee krijgt Nederland dit jaar naar verwachting de meeste oranje uitgelichte objecten ter wereld. Ook Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Velsen doen mee. Behalve het stadhuis in Haarlem, de gemeentehuizen in Heemstede, Bloemendaal en Velsen, de toren van de Grote of Sint Bavo, Molen De Adriaan en het Provinciehuis in Haarlem zullen er bijna 30 gebouwen oranje verlicht zijn of op een andere manier hun steun betuigen.
 
De Orange the World campagne in Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Velsen wordt georganiseerd door vier regionale vrouwenorganisaties: Soroptimist International clubs Haarlem e.o. en Haarlem-Kennemerland, Zonta Kennemerland-Zuid en VVAO afdeling Haarlem.  De inzet is om de veiligheid van vrouwen in de betrokken gemeenten te vergroten.
 
Kom in actie!
Iedereen kan helpen geweld te voorkomen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Daarom vragen we aan alle inwoners van Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Velsen – en dan met name aan mannen en jongens – om NEE te zeggen tegen geweld tegen vrouwen. Betaald voetbalorganisatie SC Telstar uit Velsen komt op 9 december in actie. De Telstar vrouwen voetballen dan tegen Geweld

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK