Ludieke acties Haarlemse cultuursector

Wederom staat de cultuursector achteraan bij het verlichten van de Corona-maatregelen. Daarom is het tijd voor actie. Het roer moet om. De cultuursector is er klaar mee om al twee jaar continu als sluitstuk van de Corona maatregelen te worden gebruikt. Woensdag 19 januari veranderen in heel Nederland culturele locaties in kapsalon, nagelstudio of bordeel. Ook in Haarlem doen theaters, podia en musea mee.

 

De landelijke Taskforce Culturele en Creatieve Sector heeft geadviseerd om de culturele sector te openen, een consequent beleid te voeren en om gelijke behandeling van verschillende sectoren. Hier heeft het kabinet nog steeds niet naar geluisterd. Dat cultuur door de achtereenvolgende kabinetten Rutte niet serieus werd genomen is bekend sinds Halbe Zijlstra staatssecretaris van cultuur was. ‘Zelf de broek ophouden’, ‘linkse hobby’s’ en ‘zet maar een dvd’tje op’ zijn zo maar een paar uitlatingen die verschillende ambtsdragers de afgelopen 10 jaar als onderbouwing voor rücksichtlose bezuinigingen de wereld in slingerden. De afgelopen twee jaar heeft de sector zich bijzonder netjes aan alle maatregelen gehouden en werken zij volgens allerlei bewezen veilige protocollen met nauwelijks besmettingen.

 

Keer op keer blijkt de Cultuursector sluitstuk bij heropening van de samenleving. Daarom vindt men het nu dus tijd om het heft in eigen creatieve handen te nemen. Kom woensdag naar een van de podia, theaters en musea in Haarlem en laat de innerlijke mens verzorgen. De toegang is overal gratis en de koffie en thee vaak ook! Deze demonstratieve openstelling vindt plaats op allerlei plekken in de stad:

  • In de Toneelschuur kun je een openbare repetitie van de voorstelling ‘Het Leven Zelf’ van Loek de Bakker/Toneelschuur Producties bijwonen tussen 16.00 en 17.00 uur.
  • Verhalenhuis Haarlem vertoont demonstratief de demonstratieve film ‘I am Greta’ om 20.30 uur met een drankje, het meest veilige en stille protest wat je ooit gaat meemaken.
  • Frans Hals Museum doet mee met de Museum Gym om de corona buikjes weg te werken om 9.30, 10.30 en 11.30 uur met de Trojan Work Out in de Schutterszaal.
  • Museum Haarlem draait ook warm voor een culturele booster met Museum Gym van 13.00-16.00 uur met touwtjespringen, gewichtheffen, steppen of heel zen in trance. Tijdens het sporten krijgen de bezoekers uitleg over het object of kunstwerk waar ze voor staan.
  • De Pletterij is van 15.30-16.30 uur geopend. Met gratis thee en koffie kun je van 16.00-16.30 luisteren naar het Goede Gesprek dat Jan Hoekema heeft met Mart van de Wiel, samensteller van Vrouwen in Verzet, een expo in NH Archief. De Wereldkeuken deelt cakejes uit aan het publiek.
  • Het Badhuis wordt van 17.00-19.00 uur een beautysalon waar je je haar kunt laten knippen en je nagels kunt laten doen onder genot van poezië/spoken word en muziek. Ook wordt het permanente mini-badhuis museum gemaakt en geopend. Er is gratis koffie en thee.

 

De normale voorzorgsmaatregelen blijven gelden om nogmaals te bewijzen dat de veiligheidsprotocollen van theaters en musea minstens zo goed werken als in andere sectoren die nu al wel open zijn. Dat betekent reserveren, coronapas, mondkapjes en 1,5 meter afstand.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK