Nationale Holocaust Herdenking

Door de coronamaatregelen heeft de Nationale Holocaust Herdenking dit jaar een ander karakter dan gebruikelijk. De stille tocht gaat niet door en de herdenking zelf, bij het spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’ in het Amsterdamse Wertheimpark, is niet toegankelijk voor het publiek. Van de herdenking is wel via de televisie kennis te nemen: via een rechtstreekse uitzending overdag en ’s avonds via een uitzending met een terugblik en reportages. Beide programma’s worden gepresenteerd door Rob Trip. 
 
 
In aanwezigheid van premier Rutte en staatssecretaris Blokhuis worden toespraken gehouden door de Amsterdamse burgemeester Halsema, Tweedekamervoorzitter Arib en voorzitter Grishaver van het Auschwitz Comité.
 
Rudi Cortissos overleefde samen met zijn vader de oorlog in de onderduik. Zijn moeder werd samen met 62 andere familieleden in Sobibor vermoord. Ook Rudi Cortissos spreekt het besloten gezelschap toe. Onder degenen die kransen leggen bij het monument is een echtpaar dat de oorlog overleefde: Max en Fia Arpels (beiden 84). Over hen is een reportage te zien. Rob Trip spreek met gasten en er is muziek van Sinti zigeunerorkest Brandt.
 
NOS Nationale Holocaust Herdenking
Zondag 31 januari
11.05-12.30 uur, NPO1
19.35-20.05 uur, NPO2
 
 
Foto: FaceMePLS from The Hague, The Netherlands, ‘Auschwitz monument’ Wertheimpark Amsterdam

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK