Nieuwe schrijverssteen Nieuwe Kerk onthuld

In De Nieuwe Kerk is, voorafgaand aan Internationale Vrouwendag, een schrijverssteen onthuld ter ere van het schrijversduo Betje Wolff en Aagje Deken. Onder luid applaus kwam de steen tevoorschijn – een ontwerp van Karen Polder. Tijdens de bijeenkomst werden de schrijvers geëerd door verschillende generaties. Dichttalent Maartje Smits (1986) en emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde Marita Mathijsen (1944) hielden een toespraak. Ook Ellen van Selm, burgemeester van Purmerend, richtte zich tot het duo dat samen tot nieuwe vormen van literatuur kwam. Aanwezig in De Nieuwe Kerk waren tal van genodigden, schrijvers en feministische iconen.

De schrijverssteen krijgt 220 jaar na het overlijden van het schrijverspaar een plek bij de andere schrijversstenen, van o.a. Multatuli, Hella S. Haasse en Anton de Kom. Het publiek kan de steen vanaf vandaag komen bewonderen in De Nieuwe Kerk. 

 

Een gedenkwaardig jaar voor Betje Wolff en Aagje Deken 
Met een nieuwe biografie over Betje Wolff op komst van de hand van Marita Mathijsen en met de succesvolle hertaling van Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart door Tonnus Oosterhoff (in 2012 winnaar P.C. Hooftprijs voor poëzie), wordt 2024 een gedenkwaardig jaar voor het schrijversduo Betje Wolff en Aagje Deken.  

Het is dit jaar 220 jaar geleden dat de twee schrijvers kort na elkaar overleden. Van penvriendinnen, werden zij levensgezellinnen. Samen schrijven zij hun grootste literaire succes in 1782: Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart, opgenomen in het Canon van Nederland. Het werk wordt beschouwd als de eerste moderne roman van Nederland en als onvervalst document van de Verlichting. Met de briefroman spoorden zij vrouwen aan tot zelfstandig denken. Daarnaast schreven zij vele gedichten, brieven, beschouwingen en pamfletten. Ze bemoeien zich met politieke en maatschappelijke kwesties en leveren genadeloos commentaar op hun tijd.

 

Karen Polder 
Karen Polder is de vormgever van de schrijverssteen voor Betje en Aagje. Zij studeerde aan de Koninklijk Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en het Royal College of Art in Londen. Als zelfstandig vormgever ontwerpt ze boeken en tentoonstellingen voor musea en erfgoedinstellingen. Voor deze steen gebruikt Polder een gloednieuwe letter ontworpen door Jacob Wise. De steen is uitgehakt door Henk Welling. Berry Slok begeleidde het project.

 

Schrijvers in De Nieuwe Kerk Amsterdam
Met de schrijverssteen voor Betje en Aagje wordt een bijzonder tweetal toegevoegd aan het literaire pantheon van De Nieuwe Kerk. Tal van bekende schrijvers zijn hier begraven of herdacht. Grote namen naast de al eerdergenoemden zijn Coornhert (1522 – 1590), P.C. Hooft (1581 – 1647), Joost van den Vondel (1578 – 1679), Da Costa (1798 – 1860), Johan Huizinga (1872 – 1945), Willem Frederik Hermans (1921 – 1995) en Louis Couperus (1863-1923). 

 

Beeld: Onthulling schrijverssteen door (v.l.n.r.) Alie Vis (conservator Betje Wolff Museum), Aafje de Jong (voorzitter Betje Wolff Museum), Karen Polder (ontwerper), Marita Mathijsen (emeritus hoogleraar), Maartje Smits (dichter), burgemeester Purmerend Ellen van Selm en Annabelle Birnie (directeur Nieuwe Kerk). Foto’s door Janiek Dam.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK