Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Miljoenen Oekraïners sloegen op de vlucht. Ook in Haarlem en omstreken kwamen zij terecht, het merendeel vrouwen met hun kinderen. We zijn nu één jaar verder. Momenteel hebben ruim 1.000 gevluchte Oekraïners in de Haarlemse regio onderdak gevonden. Wat is hun verhaal, hoe houden zij zich op de been en hoe houden zij moed en geloof in betere tijden? Dat zal blijken tijdens een openbare avond op maandag 20 februari in de Pletterij, het debat- en cultuurpodium aan de Herenvest in Haarlem.
De avond, mede georganiseerd door vrijwilligersorganisatie Haarlem4Ukraine, staat onder leiding van journalist Marc van den Broek. In gesprekken met gevluchte Oekraïners zal duidelijk worden hoe de oorlog hun leven heeft veranderd, hoe ze zich voelen, hoe ze hun tijd doorbrengen en hoe het contact is met achtergebleven familie en vrienden in Oekraïne.
Niet alleen Oekraïners die na de inval onderdak vonden in Haarlem, Zandvoort, Heemstede of Bloemendaal komen aan het woord, maar ook zij die hier al woonden. Ook voor hen is de oorlog een traumatische gebeurtenis. Familie woont nog daar en hun leven wordt beheerst door de oorlog die een jaar geleden begon.
Werk in hotel
Ongeveer zes Oekraïners zijn uitgenodigd op het podium, waaronder Katerina. Deze jonge vrouw vluchtte al in 2014 uit Donetsk na de eerste inval van de Russen. In 2022 is zij helemaal uit Oekraïne weggegaan en woont nu op een boot voor vluchtelingen op het Spaarne in Haarlem. Iryna en haar dochter (20 jaar oud) zijn gevlucht uit Hmelnitsk. Zij wonen in hotel Raecks in Haarlem, waar Iryna ook werkt. De rest van de familie moest in Oekraïne achterblijven.
Oprichtster Haarlem4Ukraine
De Oekraïense Ulyana Loginova woonde met man en twee kinderen net een half jaar in Haarlem toen de oorlog uitbrak. Direct na de Russische inval richtte zij samen met anderen Stichting Haarlem4Ukraine op. Met vele vrijwilligers ondersteunt zij Oekraïners in Haarlem en in haar vaderland op velerlei gebied. Haar familie woont nog in Dnipro. Haar broer vecht al sinds 24 februari 2022 in de Donbas-regio. De oorlog beheerst haar leven.
Gevluchte musici
De avond wordt muzikaal opgeluisterd door de jonge talentvolle pianist Fjödor Shaposhnykov (17 jaar) uit Charkov en zangeres Dana Okhanska uit Kiev, die een bekend gezicht was op de Oekraïense televisie. Beiden wonen tegenwoordig in Haarlem in de gemeentelijke opvang.
Pletterij en Stichting Haarlem4Ukraine
De avond is georganiseerd door de Pletterij in samenwerking met Stichting Haarlem4Ukraine. De voertaal is Engels. Kaarten kosten 3 euro. Voor Oekraïners is de toegang gratis. Tijd: 20.00 -22.00 uur. Adres: Lange Herenvest 122. Meer informatiee: www.pletterij.nl en www.haarlem4ukraine.nl