Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad

Het Amsterdam Museum heeft een nieuwe vaste collectiepresentatie, Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad. Deze is sinds maart te vinden in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage; de hoofdlocatie op de Kalverstraat wordt namelijk gerenoveerd. In Panorama Amsterdam zie je de stad Amsterdam in al haar facetten. Welke eigenschappen typeren Amsterdam nou bij uitstek? En zijn die er altijd geweest? Hoe zal de stad zich verder ontwikkelen? Door verhalen uit het verleden, het heden en de toekomst met elkaar te verbinden, ontstaat er een breed vergezicht op de stad. Amsterdam in al zijn dimensies. Kijk naar klassieke iconen uit de stadscollectie maar ook nieuw of zelden getoond werk.

 

In het eerste deel van de tentoonstelling wordt op de buitenwand op chronologische volgorde een greep gedaan uit de verhalen van de stad. Op deze manier krijg je een indruk hoe de stad én de inwoners zich ontwikkeld hebben in de laatste eeuwen. Grote en belangrijke gebeurtenissen hebben daar een plek in, en er wordt stilgestaan bij hoe er in die tijd tegen de stad aan werd gekeken en hoe dat zich vertaald heeft in de museumcollectie.

 

 

Je begint in de 16e eeuw, hier zie je de oudste plattegrond van Amsterdam, Gezicht op Amsterdam, uit 1538 (!) (Cornelis Anthonisz ca. 1505-1553). Ook kom je draaiorgel ‘Het Snotneusje’ tegen, die op 7 mei 1945 mensenlevens heeft gered. Naast de klassieke topstukken zijn er ook recente hedendaagse werken te zien als M54 van Brian Elstak (1980) en Monuments of Regents van Johannes Vermeerprijs-winnaar Natasja Kensmil (1973). Enkele voorwerpen die zich al langer in de collectie van het Amsterdam Museum bevinden maar nog niet vaak het depot verlieten, zijn ook terug te vinden in de collectiepresentatie Panorama Amsterdam.

 

Het tweede deel van de tentoonstelling zoomt in op wat nú belangrijk is voor de stad. In de ruimte midden in de zaal, die fungeert als laboratorium, wordt ingezoomd op thema’s die nauw verbonden zijn met de stad maar die in het verleden buiten het grote verhaal van Amsterdam gelaten werden – bewust verzwegen of over het hoofd gezien. ‘Binnen’ en ‘buiten’ dit lab vormen relaties met elkaar, waardoor bijzondere en verrassende kruisverbanden ontstaan. Thema’s als wetenschap, handel, vrouwenemancipatie, Tweede Wereldoorlog, protesten, Ajax, migratie en seksuele vrijheid komen bijvoorbeeld aan bod.

 

Wil je de stad beter leren kennen? Kom dan langs op Amstel 51 en bezoek Panorama Amsterdam en de tijdelijke tentoonstellingen.

 

WWW.AMSTERDAMMUSEUM.NL

 

 

Foto © Gert Jan van Rooij

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK