49ste Nationale Molendag op 14 en 15 mei

Het belooft een heerlijk zonnig weekend te worden. Met een aangenaam windje voor de wieken. Op 14 en 15 mei 2019 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Honderden wind- en watermolens zijn open voor het publiek en draaien. Molenaars en vrijwilligers staan te popelen om hun passie voor deze ‘levende’ monumenten te delen. Bij veel molens wordt er een feest van gemaakt, met rondleidingen, exposities, markten, muziek, pannenkoeken en kinderactiviteiten. De jongste bezoekers krijgen vaak ook een cadeautje mee naar huis. Op www.nationalemolendag.nl. is alle informatie te vinden.

 

Elke molen vertelt een eigen verhaal
Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen weet iedereen wel. Dat molens ook hout zagen, olie slaan, gerst tot gort pelen, papier maken of krijt malen is een stuk minder bekend. Omdat molens eeuwenoude werktuigen zijn die met veel vakmanschap en liefde zijn bediend is ook elke molen door de jaren heen steeds een beetje veranderd aan aangepast aan nieuwe omstandigheden, nieuwe functies en nieuwe molenaars. Zo is elke molen uniek en heeft zijn eigen verhaal. Kom óók op bezoek. De molenaar vertelt graag de bijzonderheden van zijn of haar molen.

 

Een paar voorbeelden:

Krijtmolen d’ Admiraal  aan het Noordhollandschkanaal bij het voormalige dorp Buiksloot in Amsterdam-Noord is een uniek rijksmonument, gebouwd in 1792. Het is de laatste wind gedreven tras- en krijtmolen ter wereld. Een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed, dat al meer dan 225 jaar een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van Amsterdam.  De molen draait en maalt het hele weekend en is een bezoek zeker waard. Op zaterdag is er een stekjesmarkt bij de molen.

Natuurlijk zijn in de Zaanstreek veel mooie molens te bezoeken. Bijvoorbeeld biksteenmolen De Vlijt in Oostzaan. Er zijn rondleidingen en er is een verhalenverteller. In Westzaan is iedereen van harte welkom bij pelmolen Het Prinsenhof, papiermolen De Schoolmeester met een demonstratie papierscheppen en bij De Jonge Dirk. De molens in Westzaan zijn bereikbaar middels een bootverbinding, vertrekkende bij De Schoolmeester. Parkeren gratis.

Verder zijn open molen De Ooievaar op het terrein van Duyvis, oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan en meelmolen De Koker in Wormer. Molen De Ooievaar is alleen toegankelijk na aanmelding, om 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur. Aanmelden via info@zaanschemolen.nl, of 075-6288968. Uitgebreide informatie over tijden, prijzen en activiteiten staat op de website www.zaanschemolen.nl/nieuws

In de Schermer en de Beemster is het heerlijk fietsen en wandelen. De Schermermolenstichting heeft een tourtocht van 35 km uitgezet, startend bij de museummolen in Schermerhorn. Bijna alle molens zullen draaien. In de museummolen wordt het verleden tot leven gebracht en zichtbaar hoe belangrijk de poldermolens zijn geweest in de vorming van het prachtige landschap.

Er zijn nog vele andere molens open, in Noord-Holland en de rest van Nederland. Kijk op de website voor openingstijden en alle andere informatie.

 

Extra activiteiten tijdens Nationale Molendag

Op Nationale Molendag is voor iedereen wat extra’s te beleven. Vrijwilligers bij de molens zijn vaak al weken en soms maanden bezig met de voorbereidingen. Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillig Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Het volledige programma en openingstijden voor Nationale Molendag zijn te vinden op www.nationalemolendag.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK