Anna Bella Geiger. Braziliaans Kunstpionier

Anna Bella Geiger. Braziliaans Kunstpionier daagt je uit om anders te kijken naar thema’s zoals kolonialisme en emancipatie. Door de ogen van de kunstenaar maak je kennis met een andere en veranderende blik op de wereld. Aan de hand van vier thema’s ontdek je in de tentoonstelling hoe Geiger het lichaam, haar relatie met kunst, haar thuisland Brazilië en de wereld als geheel ziet. De tentoonstelling is t/m 21 augustus te zien in het Frans Hals Museum, locatie Hal in Haarlem.

 

Dit is de eerste solotentoonstelling van Anna Bella Geiger in Nederland. We zijn daarom bijzonder trots om haar werk voor het eerst in een grote tentoonstelling bij het Frans Hals Museum te tonen. Anna Bella’s werk is gedurfd, kritisch, autobiografisch en vaak ook grappig. In de tentoonstelling maak je kennis met haar bijzondere oeuvre.” Aldus curator Melanie Bühler van het Frans Hals Museum. 

De nu 89-jarige Anna Bella Geiger heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Brazilië. Ze maakte al vroeg abstract werk en was een pionier in de videokunst. Zelfs onder de moeilijke omstandigheden tijdens de dictatuur in haar land bleef ze kunst maken. “Ze maakte o.a. ironische zelfportretten waarop ze bijvoorbeeld als Mona Lisa afgebeeld stond met in plaats van een Italiaans landschap op de achtergrond de favella in de buurt waar ze opgroeide”, vertelt Melanie. 

Tot op de dag van vandaag is ze actief als kunstenaar. Haar oeuvre is omvangrijk, veelzijdig en omspant ruim zestig jaar.  “Omdat Anna Bella enorm productief was, kunnen we helaas niet alles tonen”, vertelt Melanie. “We hebben voor een zo groot mogelijke variatie uit haar werk gekozen, van notitieboekjes tot fotografie, videokunst, gravures en een installatie”. In Latijns-Amerika won Anna Bella Geiger prestigieuze prijzen. Het MASP museum in São Paulo eerde haar in 2019 met een grote overzichtstentoonstelling en belangrijke musea wereldwijd hebben werk van haar. In Nederland is ze minder bekend maar met deze tentoonstelling wil het museum daar verandering in brengen.

 

‘Anna Bella Geiger. Braziliaans Kunstpionier’

1 apr – 21 aug

Frans Hals Museum locatie Hal

Info franshalsmuseum.nl/geiger

 

 

Foto © Mo Schalkx

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK