Azteken, internationale expo naar Museum Volkenkunde

Manshoge krijgers gehouwen in steen, mythische mens-dierfiguren, verfijnde gouden sieraden, en een levensgrote 3D-print van de zonnesteen. Museum Volkenkunde pakt groots uit met Azteken; de eerste expositie ooit op Nederlandse bodem over de Azteken. Want het is 500 jaar geleden dat Spaanse kolonisten het Azteekse Rijk ten val brachten. Hiermee werden we feitelijk landgenoten; Nederland en de Azteken dienen vanaf dan dezelfde Spaanse koning. Azteken is een expositie vol topstukken die Mexico niet eerder verlieten, en ontzenuwt de mythes rond dit verloren gewaande rijk. Een must see voor het hele gezin.

 

Aan de hand van enorme topstukken legt de expositie bloot hoe het dagelijks leven van de Azteken eruit zag. En wat voor verfijnde cultuur zij eigenlijk bezaten. Zoveel anders wilden de Spanjaarden doen geloven. Zij maakten van de Azteken graag een bloeddorstig volk, om zo huneigenwreedhedente rechtvaardigen. Van de Azteekse cultuur is dan ook veel vernietigd tijdens de Spaanse overheersing. Opgravingen in Mexico Stad leggen nog dagelijks nieuwe informatie bloot. De nieuwste archeologische inzichten en verhalen van nazaten van de Azteken maken het mogelijk mythes te ontrafelen en het leven van de oude Azteken te verbeelden.

 

Prijswinnend concept en 174 andere topstukken

De expositie begint met een enorme 3-D print van de Azteekse Zonnesteen. Die met videomapping, geluid- en lichteffecten uitlegt hoe de Azteken denken over het ontstaan van de mens en hun relatie tot goden. Het Zonnesteen Theater won in 2020 de Heritage in Motion Award voor beste museale multimedia installatie van Europa.  
Vanaf daar neemt de expositie je mee langs 175 topstukken. Variërend van een gouden hart van 5 centimeter, tot een stenen adelaar van 800 kilo. Sommige van deze objecten zijn nog nooit buiten Mexico geweest, andere zijn voor het eerst voor publiek te zien. Zo zijn de gouden oorbellen van de godin Coyolxauhqui pas enkele jaren geleden opgegraven. Ze tonen het vakmanschap van de kunstenaars. Net als de met turkoois en schelp versierde vogelkop, die al bijna 500 jaar in Europa is, en nu voor het eerst buiten Duitsland tentoongesteld.

 

Tomaat en avocado: de Azteken in je keuken
Minder bekend is dat gebruiken van de Azteken zijn vandaag de dag nog veel terugkomen in ons dagelijks leven. Niet alleen spreken nog altijd meer dan 1.500.000 mensen Nahuatl, de taal van de Azteken. In voeding, taal, religie en muziek vind je over de hele wereld aspecten terug. Zo zijn woorden als chocolade, avocado en tomaat regelrecht overgenomen uit de Azteekse taal, en dankt Europa rubber aan deze uitwisseling. In Azteken zie je ook wat wij dankzij de gedeelde geschiedenis nog dagelijks eten. Van mais en chili tot de huidige superfoods.

 

Kinderroute
In deze expositie voor het hele gezin, is er uiteraard een speciale kinderroute. Kinderen krijgen een speciale ketting met een teken van de Azteken, die zij met een speciale zoektocht in de expositie kunnen ontcijferen. De gevederde slang Coatl helpt hen daar onderweg bij. Ook is er een Az-TEKEN atelier waar je kunt rekenen en tekenen op zijn Azteeks.

 

Azteken, de mens achter de mythe is mede mogelijk gemaakt door de Bank Giro Loterij, het Block Buster Fonds en Turing.

 

https://www.volkenkunde.nl/nl/azteken

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK