Balans tussen inhoud en nachtcultuur tijdens de 24e editie van Museumnacht Amsterdam

Op zaterdag 2 november staat Amsterdam in het teken van de 24e editie van Museumnacht Amsterdam. Van 19:00 tot 02:00 uur openen 75 musea en culturele instellingen in de stad  hun deuren voor jong publiek tussen de 18 – 35 jaar. Dit jaar ligt de focus van de nacht op een balans tussen alles wat nachtcultuur omhelst en een inhoudelijke programmering die aanzet tot verdieping en verbinding. Naast de reguliere exposities, biedt het programma ook activiteiten zoals een zaklamptour in Museum Vrolik, een viering van de dag van de doden op de NSDM werf en een sing-along in het Rijksmuseum. Hiermee sluit het culturele evenement aan op de belevingswereld en interesses van het jonge publiek.

 

Nachtcultuur als brugfunctie
Tijdens deze editie van Museumnacht staat ‘de nacht’ als het uitgelezen moment voor ontdekking en zelfexpressie centraal. Normaliter zijn musea ’s nachts niet toegankelijk voor publiek, maar voor dit evenement maken musea een uitzondering. De nacht schijnt een nieuw licht op de stad en haar intrigerende kunst en cultuur, leidend tot nieuwe ontmoetingen. Op deze manier introduceert Museumnacht jongeren, voor wie een museumbezoek vaak geen vanzelfsprekende activiteit is, aan de musea en culturele instellingen van Amsterdam. Naast de vaste en tijdelijke exposities valt er voor de jonge doelgroep op 2 november genoeg te verkennen. De programmering slaat een brug tussen jongeren en exposities door een vertaalslag te maken met inhoudelijke panelgesprekken, interdisciplinaire tentoonstellingen, workshops, livemuziek en rondleidingen.

 

Hoogtepunten uit de programmering
In het Museumnacht-programma komen actuele thema’s aan bod die leven onder de jonge doelgroep. Er is veel ruimte voor vermaak, maar ook voor verdieping. Zo speelt architectuurmuseum Arcam in op queer veiligheid en sekspositiviteit in het nachtleven, en kunnen bezoekers terecht in de tentoonstellingsruimte Beautiful Distress House voor ‘Techno Therapie’. Beautiful Distress House heeft als missie om door middel van kunst mentale kwetsbaarheden zichtbaar, voelbaar en daardoor ook bespreekbaar te maken. In Museum Het Schip worden bezoekers uitgedaagd tot een potje gi-ga-gentrificatiebingo; gentrificatie met een knipoog. Verder wordt in het hart van de stad een belangrijk Amsterdams stukje pioniersgeschiedenis opgerakeld tijdens een panelgesprek over kraken in het Stadsarchief. De programmering wordt jaarlijkse aangevuld met de input van bijzondere gastlocaties. Dit jaar zijn o.a. W139, Small Museum, ICK en Pexpo voor deze editie eenmalig onderdeel van het programma.

 

Verbreed je horizon met je Museumnacht-ticket
Museumnacht Amsterdam biedt meer dan nachtelijke toegang tot de welbekende grote locaties in de binnenstad. Zo kunnen bezoekers met hun ticket ook naar de randen van de stad om nieuwe locaties te ontdekken en hun horizon te verbreden. Denk aan locaties in de stadsdelen Zuidoost, Nieuw-West en Noord. Stichting N8, de organisatie achter Museumnacht Amsterdam, stimuleert de ontdekking buiten het centrum door een Uber korting aan te bieden en fiets- en ov-opties uit te lichten op de Museumnacht website.

Om bezoekers wegwijs te maken in het grote aanbod lichten ambassadeurs persoonlijke hoogtepunten uit op de website en sociale media. Dit jaar wordt Museumnacht o.a. gerepresenteerd door food-influencer Nana Asare, DJ  Zoë Janice, TikTokker Ezra van Hamelen, presentator Quinty Misjiedan, presentator Max Terpstra en beeldmaker Anna Reerds.

 

Bekijk het volledige programma hier.

 

 

Foto:  Museumnacht Amsterdam 2023 – Portugese Synagoge – Michiel van Noppen

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK