Bezoek nu Museumhuis Barnaart in Haarlem

Het was één van de meest bijzondere bouwopdrachten van die tijd. Philip Barnaart liet zijn ontvangsthuis aan de Haarlemse gracht bouwen door Abraham van der Hart. Deze was niet alleen architect, maar ook artistiek leider. Alle ontwerpen van kapitelen aan de voorgevel tot de deurknoppen binnen, dragen zijn signatuur. Het resulteerde in een haast on-Nederlands stadspaleis met wellicht het gaafst bewaarde empire interieur in Nederland!

 

Dit stadspaleis werd tussen 1804-1808 gebouwd in de Empire stijl die aan het begin van de negentiende eeuw en vogue was. De verschillende kamers en zalen dienden als antichambre, eetkamer en spelkamer. Het gebouw is zo gebouwd dat de familie en hun bedienden volledig gescheiden van elkaar woonden. De familie Barnaart werd vereerd door koninklijke bezoeken, zoals Louis Napoléon Bonaparte, (1778-1846), broer van de Franse keizer Napoleon, die regeerde over het Koninkrijk der Nederlanden (een Franse cliëntenstaat die ongeveer overeenstemt met het huidige Nederland) tussen 1806 en 1810. En ook koning Willem II (1792-1849) bezocht het huis later in de negentiende eeuw. De vereniging Hendrick de Keyser adopteerde het gebouw en herstelde het in zijn voormalige glorie om het open te stellen voor het geïnteresseerde publiek.

Nederland staat bekend om zeventiende en achttiende-eeuwse grachtenhuizen op de steden, evenals buiten kastelen en landgoederen. Begin negentiende-eeuwse huizen in Empire- stijl zijn extreem zeldzaam.

 

Daarom is een bezoek zeker van harte aan te bevelen!

 

Huis Barnaart

Nieuwe Gracht 7, Haarlem

Tickets en openingstijden:

www.museumhuizen.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK