City Sphere Schalkwijk: coproductie en expositie

Op vrijdag 9 september om 17.00 uur opent Blanka De Bruyne, projectleider openbare kunst gemeente Haarlem, de expositie City Sphere Schalkwijk – gevolgd door een optreden van rapper Franswa. De tentoonstelling is een coproductie van beeldend kunstenaar Baukje Spaltro en bewoners uit deze Haarlemse wijk.

 

City Spheres is een langlopend kunstproject van Spaltro over de lokale sfeer in Europese stadswijken. Het is de eerste keer dat zij samenwerkt met bewoners. Tijdens haar workshops in het winkelcentrum en de bibliotheek van Schalkwijk en in de Vishal, brengen bewoners van Schalkwijk hun visie op de wijk in beeld. Een installatie van tientallen schilderdoekjes wordt, samen met de City Spheres van Spaltro uit Kreuzberg (Berlijn) en Isola (Milaan), gepresenteerd in de Vishal en zal op een later moment in Centrum Schalkwijk worden getoond.
 
City Spheres gaan over het manifesteren van de genius loci van een plek. City Sphere Schalkwijk is een ode aan de lokale gemeenschap en de sfeer van Schalkwijk. Via een veelheid van kleine geschilderde werken wordt een stem gegeven aan de locals en wordt hun visie op hun wijk zichtbaar – en bespreekbaar.

 

WORKSHOPS: 24 september en 1 oktober van 14:30 – 16:30 uur in de Vishal. NB alleen voor bewoners uit Schalkwijk. Vooraf aanmelden via info@spaltro.nl

 

CIRCLE TALK: Een (besloten) Circle Talk in samenwerking met ABC Architectuurcentrum Haarlem en 37PK met deelnemers aan het project, bewoners uit Schalkwijk, ervaringsdeskundigen en specialisten op het gebied van kunst in de openbare ruimte en stedenbouw. Een collectief gesprek over de (toekomstige) identiteit van Schalkwijk, de betekenis van de openbare ruimte en de rol van de kunsten hierin.

 

FILM: Het hele proces van City Sphere Schalkwijk is gefilmd door Inge Willems. De film is te zien tijdens de expositie.

Curatoren: Baukje Spaltro en Renée Borgonjen
 
Met dank aan Centrum Schalkwijk, Genootschap Oud-Schalkwijk Haarlem, Kinderwijkraad Schalkwijk, Kunstnest Schalkwijk, Lunee Vastgoed, het MeeMaakPodium Schalkrijk van de bibliotheek Schalkwijk, Stichting DOCK en de wijkteams, Stichting Palanka Negra en de Weekend Academie.
 
In dezelfde periode presenteert Hans Bossmann in de Kleine Zaal zijn project ‘Kunstenaar te koop’. De kunstenaar is te koop voor een of meer dagen. Samen verleg je de grenzen van je verbeelding en ontdek je nieuwe creatieve mogelijkheden, zoals het samenstellen van een tentoonstelling in eigen huis of kunst maken in de openbare ruimte. Bossmann is aanwezig op 10, 17 en 23 september en op 1 en 8 oktober van 13-17 uur.

 

Voor actuele openingstijden zie www.devishal.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK