De Zeeschilders: Over water en vergezichten

Zee en schepen hebben sinds de vroegste bekende culturen inspiratie gewekt tot het scheppen van fascinerende beeldende kunst, maar pas in de zestiende eeuw ten tijde van de grote ontdekkingsreizen ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre. Kort na de tweede wereldoorlog werden Nederlandse zeeschilders uitgenodigd om op de nieuwgebouwde oorlogsschepen van de Koninklijke Marine zeereizen mee te maken en aan boord te werken. De resultaten van die reizen waren in 1952 te zien op de overzichtstentoonstelling “Schilders ter Zee” in het Amsterdamse Stedelijk Museum. De reacties van publiek en pers waren zo gunstig dat de deelnemende kunstenaars na afloop bij elkaar kwamen en in samenspel met de Marine besloten een vereniging van zeeschilders op te richten. Dat gebeurde in september 1953.

 

Met het groeien van de welvaart in de jaren zestig nam de interesse in maritieme kunst toe. De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders ging er in die tijd toe over nieuwe leden toe te laten die moderne kunststromingen in hun werk toepasten en is daarmee sindsdien doorgegaan.

 

Er zijn door de NVZ tijdens de laatste jaren van de vorige eeuw en recent in deze eeuw veelvuldig nationale en ook internationale tentoonstellingen gehouden. Ook zijn er boeken uitgegeven. Verdere info kunt u vinden op de site www.zeeschilders.com.

 

Over het Zandvoorts Museum

Het Zandvoorts Museum is hét centrum voor Kunst en Geschiedenis in Zandvoort. Het Zandvoorts Museum beheert het erfgoed van de gemeente Zandvoort. In het museum zijn er volop mogelijkheden voor activiteiten voor zowel jong als oud. De geschiedenis van Zandvoort wordt aan de hand van interactief collectiebeheer, de erfgoedleerlijn voor basisscholen, georganiseerde wandelingen door het oude centrum van het dorp veel besproken. Daarnaast is in de verschillende stijlkamers van het museum de nostalgie van oud Zandvoort terug te vinden.

Maandag gesloten. Dinsdag t/m zondag: 10:00-16:00 uur.
Het Zandvoorts Museum is vanaf 20 januari weer geopend.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK