Februari & Maart in Museum Volkenkunde Leiden

In februari en maart is er bij de vier musea van wereldculturen voldoende te zien en te beleven om je wereldbeeld te vergroten. In het Tropenmuseum in Amsterdam opent in februari Healing Power met een levensgrote maan van kunstenaar Luke Jerram en kan je voor de laatste keer naar Bali Behind the Scenes. Op 11 februari opent de kleurrijke expositie What a Genderful World in het Wereldmuseum Rotterdam. In Museum Volkenkunde bezoek je de expositie Een zee van eilanden – Topstukken uit Oceanië. En in het Afrika Museum geniet je onder meer van de foto-expositie Door de lens van, met werk van 17 fotografen van het Afrikaanse continent.

 

Gezinsactiviteiten in de voorjaarsvakantie
Ondanks de coronamaatregelen is er in de musea voldoende ruimte voor allerlei activiteiten en workshops bij de tentoonstellingen. En in de voorjaarsvakantie bieden we een programma met workshops en activiteiten voor het hele gezin. Op de site van de musea vind je de actuele informatie en kun je je kaartje reserveren.

De musea bieden zo alle ruimte om op een veilige manier met een open blik de wereld van toen én nu te leren kennen. Hieronder een overzicht van de exposities en activiteiten bij het  Museum Volkenkunde in Leiden.

 

EEN ZEE VAN EILANDEN – Topstukken uit Oceanië
t/m 5 april 2021
In Een zee van eilanden sta je oog in oog met topstukken uit de collectie van Museum Volkenkunde, bijzondere kunstwerken van internationale musea en opvallende hedendaagse kunst. Van meterslange kano’s en ingenieuze navigatiemiddelen tot indrukwekkende kunstwerken, zoals ‘Bottled Ocean 2120’ van George Nuku. Het werk bestaat geheel uit gerecycled plastic en drukt tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst uit. 

 

FIRST AMERICANS – Inheemse veerkracht en creativiteit
verlengd t/m 28 augustus 2022
In First Americans staan de ervaringen, veerkracht en creativiteit van de inheemse bevolking van Noord-Amerika centraal. Een mix van hedendaagse kunst, fotografie, fashion van inheemse kunstenaars en de historische museumcollectie, zoals kleding, tekeningen, wapens, sieraden, keramiek, fotografie en gebruiksvoorwerpen. De aanleiding voor deze expositie is het themajaar Leiden 400, waarin de stad herdenkt dat 400 jaar eerder een groep geloofsvluchtelingen vanuit Leiden naar Noord-Amerika vertrok om er een kolonie te stichten.

 

AUSTRALISCHE KUNST – De collectie van het Aboriginal Art Museum
verlengd t/m 28 augustus 2022
In 2017 sloten de deuren van het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU) definitief. De collectie van het AAMU is naar de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen gegaan. Een selectie van die verzameling hedendaagse Aboriginal kunst is nu in Museum Volkenkunde te zien. In de expositie zijn hedendaagse Aboriginal kunstwerken te zien.

 

Schatten uit depot: INDONESISCHE BRONZEN
verlengd t/m 28 augustus 2022
Unieke expositie met meer dan 200 voorwerpen die normaal in het depot verblijven. Op het eerste gezicht weinig opvallend wellicht, maar bijzonder vanwege de omvang van de collectie, hun ouderdom en betekenis. De voorwerpen bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van Indonesië. Niet alleen over artistieke ontwikkelingen maar ook over rituele betekenissen, materiaalgebruik, handelsrelaties, economische ontwikkelingen en het koloniale verleden. De beeldjes zijn gemaakt tussen de 8e en 15e eeuw. Op Java ontstond in die periode een bloeiende cultuur die grootse monumenten naliet, zoals de boeddhistische Borobudur. Culturele verbinding en uitwisseling van kennis en handelscontacten waren in dit gebied lang geleden al aan de orde van de dag en de beeldjes zijn daarvan een afspiegeling.

 

ACTIVITEITEN 
Voorjaarsvakantie – Activiteiten voor het hele gezin
13 t/m 28 februari
Een stoere boekenlegger maken van boombast? Meer weten over de prachtige film Vaiana, over een meisje dat met een gedurfde missie haar volk in de Stille Oceaan redt? Gewoon naar mooie verhalen luisteren? Of workshops volgen? Kom dan met zijn allen naar Museum Volkenkunde in Leiden. In de voorjaarsvakantie is het museum elke dag geopend. Vanwege alle coronamaatregelen is het handig de site in de gaten te houden voor actuele info, en een kaartje te reserveren.

 

MUSEUM VOLKENKUNDE – LEIDEN
Steenstraat 1, Leiden
www.volkenkunde.nl

 

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK