Fototentoonstelling Mens op Zee

Het Scheepvaartmuseum en de Dutch National Portrait Gallery presenteren van 7 oktober 2022 t/m 28 mei 2023 de fototentoonstelling Mens op Zee: een veelzijdige maritieme wereld waarin prikkelende, ontroerende en onvoorspelbare portretten en verhalen laten zien hoe het op-zee-zijn je als mens kan veranderen.
 
Een veelomvattende tentoonstelling 
Met een verrassend tentoonstellingsontwerp van prijswinnend ontwerpbureau MAISON the FAUX dompelt Mens op Zee de bezoeker onder in de veelzijdige en soms tegenstrijdige maritieme wereld. De rijke verzameling fotografische werken – waarvan veel nooit eerder tentoongesteld zijn – toont een brede waaier aan persoonlijke verhalen die achter de wereld op zee schuilgaan.
 
Identiteit en transitie 
De tentoonstelling belicht de vaste rollen en veranderlijke identiteiten van de mens op zee: sociale structuren en hiërarchie aan boord tegenover vrijheid en transitie. De mens op zee is letterlijk in beweging, reist – soms noodgedwongen – van A naar B, bevindt zich tussen twee werelden en vaart voorbij de grenzen van het bekende. Op het snijvlak tussen heden en verleden belicht Mens op Zee menselijke verhalen achter grotere thema’s als gender, inclusie en migratie.
 
Fotografie in alle soorten en maten 
Mens op Zee toont fotografie in uiteenlopende verschijningsvormen, gemaakt door professionele fotografen, varende amateurs, instituten en kunstenaars. Van een daguerreotypie en zoutdruk van het oudst bekende portret van een Nederlandse zeeman, tot de hedendaagse seascapes van Dolph Kessler en Mischa Keijser, van glasnegatieven met mede-bemanningsleden in alle rangen en standen van stuurman Willem Dirk Duijf, tot een immersive beeldinstallatie van de dia’s van solozeiler Herman Jansen.
 
Mens op Zee is een coproductie van Het Scheepvaartmuseum en de Dutch National Portrait Gallery. De tentoonstelling is bij Het Scheepvaartmuseum te zien van 7 oktober 2022 t/m 28 mei 2023.
 
Save the date: de perspreview Mens op Zee zal plaatsvinden op dinsdag 4 oktober 2022.
 
 
Foto: Portret van een Javaans bemanningslid aan boord van de Johan van Oldenbarnevelt in 1938 Alphons Hustinx

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK