Frans Hals Museum lanceert audiotour voor en door kinderen

Het Frans Hals Museum lanceert vanaf 1 augustus een nieuwe gratis kinderaudiotour: De Dikke Doe- en Luistertour. Deze tour vol kunst, verhalen en opdrachten werd gemaakt in samenwerking met kinderen uit Haarlem en omgeving en bevat ook hun eigen stemmen én meningen. Met de nieuwe audiotour wil het museum zijn collectie nog leuker en toegankelijker maken voor een jong publiek.

 

Doen, maken, luisteren, ruiken en voelen

De Dikke Doe- en Luistertour prikkelt bijna alle zintuigen: van kijken en luisteren tot ruiken en zelfs voelen. Kinderen spelen onderweg een quiz, luisteren naar weetjes over schilderijen of kunnen zelf een kunstwerk maken. De route voert langs verschillende topstukken uit de collectie; van een schuttersstuk van Frans Hals naar een deftig poppenhuis, en van een schip vol kanonnen tot een zaal met behang van goudleer.

 

Voor kinderen, dóór kinderen

Met De Dikke Doe- en Luistertour wil het Frans Hals Museum zijn collectie nog leuker en toegankelijker maken voor een jong publiek. Daarom is de tour niet alleen vóór kinderen gemaakt, maar ook mét de doelgroep: reacties van andere kinderen zijn onderdeel van de tour, want iedereen ziet en vindt weer net wat anders. In het ontwikkelproces zijn testpanels met kinderen tussen de 6 en 12 jaar in het museum uitgenodigd en gevraagd naar hun ongezouten mening. Hiervoor werkte het museum samen met JINC, basisschool De Talenten en de podcast Stokstaartjes. Sommige kinderen waren al bekend met het Frans Hals Museum of gaan weleens naar andere musea, anderen juist niet.

Directeur Lidewij de Koekkoek: “Kinderen horen bij het museum en we vinden het belangrijk om écht naar ze te luisteren – letterlijk en figuurlijk. Opvallend is dat zij op een heel andere manier naar onze collectie kijken. Zo gaven ze vrijwel allemaal aan dat ze graag meer zintuigen willen gebruiken. Daarom hebben we nu speciale zuilen ontwikkeld die je de kunst ook laten ruiken en voelen. Zo’n toevoeging is natuurlijk niet alleen geweldig voor kinderen, maar ook een extra beleving voor alle ándere bezoekers.”

Ezra Bosch (6 jaar) is één van de stemmen in de tour: “Ik vond het heel leuk om alles te kunnen zeggen wat ik vind. Echt leuk dat er nu een tour is speciaal voor kinderen. Die voor grote mensen is altijd alleen maar luisteren, dat vind ik saai, en nu mag je tenminste zelf ook wat doen.” 

De Dikke Doe- en Luistertour is mede tot stand gekomen dankzij steun van het Mondriaan Fonds en VSBfonds.

 

De Dikke Doe- en Luistertour – de audiotour speciaal voor kinderen van 6 t/m 12 jaar – is vanaf 1 augustus te beleven in het Frans Hals Museum (Groot Heiligland 62). Het Frans Hals Museum is gratis t/m 18 jaar, inclusief speurtocht en de nieuwe audiotour. Meer informatie: franshalsmuseum.nl/kinderaudiotour

 

Foto: Ezra Bosch, (6 jaar) ‘Nu mag je tenminste zelf ook wat doen’

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK