Frans Hals Museum: Nieuwkomers in Haarlem

Vlaamse kunstenaars brachten de kunst in Haarlem tot bloei. In de tentoonstelling Nieuwkomers in het Frans Hals Museum ontdek je aan de hand van het werk en leven van zes bekende kunstenaars hoe rond 1600 de kunst en de stad blijvend veranderden. Extra bijzonder is de komst van verschillende bruiklenen, waaronder een aantal schilderijen van Frans Hals dat lang geleden of nooit eerder in Nederland te zien was.

 

Hoofdpersonen zijn onder anderen Frans Hals, Karel van Mander en Lieven de Key. Zij waren heel verschillende kunstenaars, ieder met een eigen verhaal maar met eenzelfde achtergrond: hun wortels lagen in Vlaanderen of Brabant. Wat bracht hen in beweging en wat maakte Haarlem zo aantrekkelijk?

Tussen 1580 en 1630 verhuisden veel mensen uit de Zuidelijke Nederlanden naar Haarlem. Deze Vlaamse nieuwkomers – ambachtslieden, handelaren en kunstenaars – moesten een nieuw leven opbouwen in een stad die ze niet kenden. Met hun kennis, kapitaal én talent droegen ze bij aan de bloei van de Haarlemse kunst. En dat zie je tot op de dag van vandaag nog terug.

Norbert Middelkoop, conservator van de tentoonstelling: “Deze Vlaamse nieuwkomers introduceerden niet alleen nieuwe stijlen en technieken, maar bevorderden met hun aanwezigheid en productie ook de vraag naar luxegoederen zoals schilderijen, damast en aardewerk. Zo stimuleerden zij de bloei van zowel de economie als de kunsten in Haarlem. Dit gaf een enorme impuls aan de kunst en de stad.”

Speciaal voor deze tentoonstelling komt er een aantal bijzondere bruiklenen naar Haarlem, waaronder maar liefst zeven schilderijen van Frans Hals. Twee daarvan waren voor het laatst 85 jaar geleden en een ander werk was zelfs nooit eerder in Nederland te zien.

De tentoonstelling Nieuwkomers. Vlaamse kunstenaars in Haarlem 1580-1630 is nog tot en met 8 januari 2023 te zien in locatie HOF (Groot Heiligland) van het Frans Hals Museum in Haarlem.

 

Meer informatie: www.franshalsmuseum.nl/nieuwkomers

 

Beeld: Gerrit Berckheyde, De Grote Markt te Haarlem met de Grote of St. Bavokerk, 1696, Frans Hals Museum

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK