Frans Hals Museum: PINK de Thierry – leven in kunst

Met PINK de Thierry – leven in kunst brengt het Frans Hals Museum vanaf aanstaande vrijdag t/m 29 oktober 2023 een ode aan PINK de Thierry (pseudoniem van Helena Scheerder). De kunstenaar overleed op 25 februari 2023 op 79-jarige leeftijd. De tentoonstelling is de eerste overzichtstentoonstelling ooit van haar werk. PINK de Thierry werd in de jaren 1980 bekend met haar opvallende performances. Lang voor de komst van realityshows en social media, speelde PINK al met de grens tussen privé en openbaar en was haar eigen gezin vaak het middelpunt van haar kunst.

 

Wat is echt en wat is in scene gezet?

In deze tentoonstelling staat een aantal van PINK’s bijzondere performances centraal. Delen van installaties, foto’s en video’s van de belangrijkste werken in haar carrière zijn te zien. Zo ontdekt de bezoeker hoe de performances eruitzagen en dompelt zich onder in PINK de Thierry haar leven in kunst. PINK de Thierry en het Frans Hals Museum hadden een innige band – het museum kocht en presenteerde al vroeg haar kunst.  Belangrijke thema’s in PINK’s werk zijn het ‘ideale’ gezin en de consumptiemaatschappij. Voor haar speelden deze thema’s al in de jaren 1980, maar ze zijn nu actueler dan ooit. Tijdens de performance At Home woonde de kunstenaar bijvoorbeeld 30 dagen met haar man en kind als het ‘ideale’ gezin in een nagebouwd droomhuis op de Grote Markt in Haarlem. PINK zette toeschouwers aan tot denken over de vraag: Wat is echt en wat is in scène gezet? Voor Ter Zake. Business as Usual maakte PINK een promotiereis door de Verenigde Staten en bezocht musea om haar werk aan te bieden. En analyseerde ze de manier waarop kunstenaars steeds meer moesten onderhandelen en zichzelf promoten.

 

Podcast Wie Wat Bewaart met PINK de Thierry

Parallel aan de tentoonstelling duiken luisteraars met podcastmakers van audiocollectief Horens in de kunstcollectie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Het tweede seizoen van de podcastserie Wie Wat Bewaart staat geheel in het teken van vrouwelijke kunstenaars en 1 van de afleveringen gaat over PINK de Thierry. De podcastmakers gaan samen met experts op ontdekkingstocht en laten zich meevoeren in meeslepende levensverhalen, kunstenaarscarrières en de technische aspecten van beeldende kunst. De podcast wordt geproduceerd door audiocollectief Horens dat met seizoen 1 van Wie Wat Bewaart werd genomineerd voor de NTR Podcastprijs 2023. “Pink de Thierry haar werk is lange tijd ondergewaardeerd gebleven” stelt een onderzoeker van de RCE in de aflevering over PINK de Thierry. “De redenen hiervoor – en dat geldt voor meer vrouwen in de kunst – hebben niets te maken met de kwaliteit van het werk, maar met dominante structuren binnen de samenleving.” In de aflevering over PINK de Thierry komen naast conservator Hedendaagse kunst van het Frans Hals Museum: Manique Hendricks ook de echtgenoot en de dochter van de kunstenaar aan het woord en halen herinneringen op aan de ‘familie’ performances zoals At Home. De podcast is hier en via de andere bekende podcast-apps te beluisteren. De aflevering over PINK de Thierry komt eind deze week online, meer informatie is binnenkort te vinden via franshalsmuseum.nl/pinkdethierry.

 

Beeld: PINK de Thierry, At Home III, 1987, Frans Hals Museum, Haarlem 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK