Honderden kunstwerken van kinderen in Teylers Museum

Fantasieplaneten, vogels, muziekinstrumenten, dinosaurussen of leesplankjes: de afgelopen tien jaar is de wand van de Tuinzaal in Teylers Museum versierd geweest met een overdaad aan thematische creaties van basisschoolleerlingen uit Haarlem en omstreken. Het ‘Tuinwandproject’ beleeft dit jaar zijn tiende editie. Speciaal voor dit jubileum zijn de kunstwerken deze keer opgehangen in de gang naar de Tentoonstellingszaal in de vorm van een ‘reuzenrariteitenletterbak’, bestaande uit honderden doosjes. Ze werden onthuld door 30 leerlingen van drie scholen in Schalkwijk. Een leerling van de Brandaris: ‘Dit is de mooiste dag van mijn leven!’.

 

Tuinwandproject
Fieke Kroon, educator van Teylers Museum, bedacht het project. ‘Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een vaste waarde, bij de scholen en bij ons. Het thema sluit altijd aan op een tentoonstelling die te zien is. Dit keer is dat Surreal Science – Wonderkamer van Kunst en Wetenschap, waarin een 19de-eeuwse verzameling wetenschappelijke studiemodellen te zien is. Maar eigenlijk sluit het dit jaar vooral aan op het museum zelf’.

 

Rariteitenkabinet
De wand hangt namelijk vol met kleurige rariteitenverzamelingen in een reuzenletterbak. In de 20ste eeuw presenteerden veel mensen hun verzameling in een zogenaamde ‘letterbak’. Verzamelaars in de 18de en 19de eeuw maakten ‘verzamelkunstwerken’: ze legden bijvoorbeeld hun schelpen en stenen in patronen in speciale vakjes. Ze noemden hun kast met speciale verzamelingen hun ‘rariteitenkabinet’. Teylers Museum, opgericht om kunst en wetenschap te stimuleren, is zelf bijna ook één groot ‘rariteitenkabinet’ vol met prachtige collecties op het gebied van natuur en kunst, in vitrines en kasten en aan de muur.

Elk jaar doen er gemiddeld zo’n 16 scholen met ongeveer 2000 leerlingen mee, waaronder sinds twee jaar ook de leden van de Hartekampgroep. Fieke Kroon: ‘De leerlingen oriënteren zich op het onderwerp, dit jaar is dat dus verzamelen. Wij leveren daarvoor een lesprogramma voor in de klas en bijbehorende materialen aan. Vervolgens worden de creaties gemaakt. Wij halen deze op en zorgen ervoor dat ze aan de muur van het museum terecht komen. De deelnemende klassen en leden van de Hartekampgroep mogen gratis komen kijken en ze krijgen ook nog een vrijkaartje voor een zelfstandig bezoek met (groot)ouders of vrienden. Duizenden kinderen hebben op deze manier kennisgemaakt met Teylers Museum. En het is nog altijd fantastisch om te zien hoe geweldig ze het vinden om hun eigen kunst in een echt museum te zien hangen!’

 

De kunstwerken zijn tot en met 3 september te bewonderen in Teylers Museum. Meer informatie en tickets: www.teylersmuseum.nl

 

Foto © Debby Scholten

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK