JULIUS CAESAR: Ik kwam, ik zag en ging ten onder

De allereerste tentoonstelling in H’ART Museum over Julius Caesar. Via een unieke collectie van bijna 150 historische objecten, beleef je dit spannende verhaal uit de wereldgeschiedenis en volg je het bewogen leven van Caesar.

 

In negen scènes ontvouwt de historische legende zich. Het begint allemaal met de mythe die het beeld heeft gevormd dat we vandaag de dag van hem hebben. Zijn carrière, van briljant politicus tot consul van Rome.

 

Vervolgens verkennen we een andere en meer duistere wereld; met daarin verhalen over Caesars oorlog in Gallië, zijn carrière als legergeneraal en wat we nu kennen als de ‘oorlogsmisdaden’ die hij vermoedelijk heeft begaan. We bekijken of de troepen van Caesar mogelijk op Nederlandse bodem hebben gevochten. Dat is relevant voor deze Amsterdamse tentoonstellingssetting.

 

Hoe luxueus was Rome in de tijd van Caesar? In een volgende ruimte waan je je in een scène omringd met bezienswaardigheden van duizenden jaren geleden. Daarna ligt de focus op Cleopatra en Egypte. Was dit een strategische en politieke relatie of was het echte liefde? Hoe dan ook, de twee werden het ultieme machtspaar en zagen hun liefde bekroond met zoon Caesarion (kleine Caesar).

 

De moord op Caesar wordt in het volgende tentoonstellingshoofdstuk als een complot ontrafeld. Van de voortekenen van onheil tot zijn beruchte ondergang en moord. Daarna verhalen we over Caesar’s opvolger: Augustus.

 

Ten slotte beschouwen we zijn nalatenschap in een slotscène waarin het karakter van Caesar en een samenvatting van al zijn daden publiek tot een eigen uitspraak kan inspireren. Hoe wordt onze wereld vandaag de dag nog geïnspireerd door zijn heerschappij? Ontdek en bepaal zelf wie Caesar is, en wat hij betekent in de wereld van vandaag.

 

De tentoonstelling is te zien tot en met maandag 20 mei 2024.

WWW.HARTMUSEUM.NL

 

 

Over H’ART Museum   

H’ART Museum, voorheen Hermitage, Amsterdam Museum en Museum van de Geest zijn verzameld onder één dak. Gelegen aan het hart aan de Amstel- de Amstelhof- brengen we internationale topcollecties naar Amsterdam. Daarvoor wordt geput uit de rijke en uiteenlopende collecties van drie wereldberoemde musea: British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Julius Caesar is de eerste tentoonstelling onder de nieuwe naam van het museum, maar nog niet in samenwerking met de nieuwe museumpartners. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Italiaanse partners: Expona (Bolzano) en Contemporanea Progetti (Florence) en musea waaronder Museo Archeologico Nazionale in Florence, Museo Nazionale Romano in Rome, Rijksmuseum van Oudheden en andere musea in Nederland en Duitsland. 

 

Foto © Eva Bloem

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK