Mooi cadeau voor Verwey Museum Haarlem

De Stichting Kees Verwey schenkt het museum een prachtig, nieuw kunstwerk dat te bewonderen is het museumcafé. Geïnspireerd op het leven van Kees Verwey en voorwerpen uit het depot van het museum, heeft Erik Mattijssen dit nieuwe kunstwerk gemaakt. Het kleurrijke werk bestaat uit verschillende delen en vormt samen één groot feest van herkenning waar je direct vrolijk van wordt.

 

Bij Erik Mattijssen (1957) spelen voorwerpen die je makkelijk over het hoofd ziet, vaak een hoofdrol. Objecten met een geschiedenis die deel uitmaken van een collectieve herinnering, of eenvoudige gebruiksvoorwerpen van de markt. Hij kijkt graag naar de wijze waarop die geordend worden op keukentafels, in huiskamers, op vensterbanken of een marktkraam. Soms geeft hij de verbeelding een flinke zwier in kleine scènes, waarin zich zaken bevinden die er eigenlijk niet thuishoren.

Voor het nieuwe werk koos hij voor Kees Verweys keuken, zijn bekende paardje, de uitgebloeide artisjokken, kannen, diverse stoelen en Verweys eerste tekening uit 1911. In het museumdepot zag Erik het schaalmodel van de Bavo, een Keulse pot, diverse kannen, een Droste serviesje en een oude radio. In het nieuwe werk vliegt rond de Bavo het vliegtuigje van Anthony Fokker (1911) en hangt er een marionet paardje boven de tafel. Tot eind maart 2023 is er nog meer werk van Erik Mattijssen te zien in Verwey Museum Haarlem, maar zijn nieuwe werk dat de naam Negentienhonderdelf heeft meegekregen is blijvend te bewonderen.

 

verweymuseumhaarlem.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK