Musea- en terrassenbeleving 180 graden anders

Dat de musea en horeca al weer een dikke week open zijn wisten we al. Maar dat het bezoeken van musea en horeca in het Museumkwartier in Amsterdam – Zuid zó anders zou zijn, is een totaal nieuwe belevenis. Gezinnen, stellen en alleenstaanden delen hun verhaal over hun ervaringen in de eerste week na de Corona lockdown.

 

Op 1 juni openden de musea, bars en restaurants rondom het Museumplein na ruim twaalf weken weer hun deuren. Mieke Tacken (48), een buurtbewoner, was een van de eersten die in haar eentje het Stedelijk Museum betrad en The Future Is Now expositie bezocht: “Ik miste de musea enorm al die maanden. Eenmaal binnen voelde het magisch, alsof de rode loper werd uitgelegd. Ik werd gezien, begroet, het personeel was hoffelijk en blij om weer mensen te mogen ontvangen. Qua routing was alles duidelijk aangegeven met pijlen. De rust binnen was bijna surrealistisch, een hele nieuwe ervaring voor me. Ik kreeg de smaak te pakken en bezocht ook het Van Gogh museum. In de ene zaal stond ik met twee, in de andere met zeven en in de grotere zalen met maximum vijftien man. En soms was ik plots alleen in zo’n grote ruimte. Toen ik in een lege zaal voor de Aardappeleters stond, merkte ik dat de kunst veel meer op me af kwam, waardoor ik het intenser en geconcentreerder beleefde. Ik leerde meer over Van Gogh dan ooit.”

 

Rust en ruimte

Mieke blijkt niet de enige te zijn voor wie het museumbezoek nu zo bijzonder is. In al die ruimte is het voor velen een verrassende ervaring. Ook Declan Stone (49), buurtbewoner en vader van Robin, 2,5 jaar en Holly, 5 jaar, ervaart zijn museumbezoeken en het plein eromheen met zijn gezin als een luxe. Declan: “Op vrijdagochtend ging ik met mijn dochter naar het Van Gogh museum. Er was geen rij en iedereen was super vriendelijk. Het voelde alsof het museum alleen voor ons open ging en we een privérondleiding kregen. Mijn dochter kon er bijna sprintjes trekken; er was haast niemand, we hadden de zalen helemaal voor onszelf. Wat een verademing, dit voelde pas écht als qualitytime met mijn dochter.”

 

 

Tuin Moco Museum geopend

Declan: “Op zaterdag waren we in het Stedelijk museum met het hele gezin. Er waren TV’s, robots, het was ontspannen, en de kinderen vonden het geweldig. Dit is een eenmalige ervaring, iets wat we nooit meer meemaken.” Het gezin besloot op zondag ook naar Het Rijksmuseum te gaan. Declan: “In je up voor De Nachtwacht staan was fenomenaal. Tijdens de lockdown bleek overigens ook het Museumplein een nieuwe ervaring. Het was praktisch onze tuin. De kinderen konden gratis terecht in de Moco tuin met grote sculpturen waar ze heerlijk konden spelen. En op het plein zelf konden ze werkelijk overal fietsen. Veel families picknickten er overdag. De kinderen speelden in het water waar normaal gesproken de ijsbaan is. In alle eerlijkheid: de laatste maanden waren vreemd maar ook warmer dan normaal. Mensen hadden meer contact met elkaar en ik voelde meer saamhorigheid.”

 

Terug naar het terras

Ook de horeca wordt op een nieuwe manier beleefd. Christa van der Pal (56), woonachtig in Oud-West was voor de lockdown vaste klant van de Seafoodbar in de van Baerlestraat. Christa: “Die laatste dag toen de horeca moest sluiten hebben we er nog even lekker gegeten. Maar eigenlijk was het meetreuren met een glimlach. We verlieten tegelijkertijd met het personeel het pand. Tijdens de lockdown haalden we regelmatig take-away. Toen we hoorden dat we 1 juni weer mochten komen, hebben we meteen online gereserveerd. We werden hartelijk verwelkomd en zaten buiten op het terras, wel achter een schot, maar heerlijk na weken op ons eigen balkon. Voor ons was het een feestelijk weerzien met de mensen, om terug te kijken op en te praten over hoe ze het hebben overleefd. We waren oprecht blij om er weer te zijn en het eten was lekkerder dan ooit. De gastvrouw stelde ons een paar verplichte vragen over onze gezondheid, maar dat ervoeren we als nuttig. Ook binnen zagen we dat de tafels ruimtelijk zijn opgezet en dat er handpompjes gel staan zodat het veilig is er te zitten. Tot in de late uurtjes hebben we heerlijk wijn gedronken. Ik ondersteun graag mijn eigen eet-adresjes, ze hebben ons keihard nodig.”

 

Zie hier de video omtrent de opening van de musea en de horeca in het Museumkwartier:

 

Over het Museumkwartier

Het Museumkwartier bestaat uit het Museumplein, de PC Hooftstraat, de Van Baerlestraat en de straten eromheen. De drie belangrijkste musea van Nederland en het Concertgebouw zijn hier gevestigd. Het grote groene plein biedt ruimte voor ontspanning. In de winkelstraten vind je ’s werelds meest luxe mode- en juwelenmerken, naast verfijnde hotels en restaurants. De musea op het Museumplein waren tot 1 juni gesloten maar zijn nu weer open. Vooraf reserveren is een must. Op de website www.museumquarter.nl  staat alles over het Museumkwartier.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK