Museum de Zwarte Tulp in Lisse

‘Ik ga niet op reis. Hier vind ik alles wat ik schilder, mijn vrouw, mijn kinderen, een paar vazen en pullen, de bloemen’, dat zei de schilder Jan Sluijters in 1927 in een interview. En wat betreft de vazen en de bloemen gold dat voor veel kunstenaars in de vorige eeuw. Ze schilderden bloemstillevens met wat bij de hand was: een vaas uit eigen bezit met bloemen uit de tuin. Op die eenvoudige arrangementen konden ze zich uitleven. Soms werden de bloemen heel precies geschilderd maar vaker was het een weergave van persoonlijke expressie. ‘Emotionele bloemschilderkunst’ werden die schilderijen wel genoemd.

 

De geschilderde bloemboeketten uit de vorige eeuw zijn de laatste decennia enigszins uit de gratie geraakt, alle reden om ze weer eens in alle glorie te tonen. De tentoonstelling Bloemboeketten in Museum de Zwarte Tulp toont werk van bekende schilders als Jan Sluijters en Kees Verwey maar ook van minder bekende kunstenaars als Marie Wandscheer, Jos Lodeizen en Ben Viegers. Bij de tentoonstelling worden activiteiten en workshops georganiseerd.

 

Bloemboeketten

15 augustus tot en met 5 december 2021

Museum de Zwarte Tulp

Heereweg 219

2161 BG LISSE

www.museumdezwartetulp.nl

 

 

Beeld: Willem Roelofs jr. (1874-1940) Dahlia’s in een Chinese vaas op een tuintafel, Bruikleen Rijksdienst Cultureel Erfgoed Foto Margareta Svensson

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK