Museum Panorama Mesdag weer open met vernieuwde uitstraling

Museum Panorama Mesdag heropende zaterdag 5 juni met een naamsuitbreiding, een vernieuwde huisstijl en een bijzonder programma. In het jaar dat de 140ste verjaardag van het museum wordt gevierd is het tijd voor een nieuwe uitstraling die past bij de huidige identiteit van het museum. 

 

Verrijking museumnaam
Om gestalte te geven aan de inhoudelijke omvang van het museum, is de museumnaam onlangs uitgebreid naar Museum Panorama Mesdag. Het museum is uniek met een bijzondere vaste collectie van persoonlijke werken van Hendrik Willem Mesdag, zijn vrouw Sientje van Houten en tijdgenoten. Naast het Panorama van Scheveningen, hét artistieke hoogtepunt van Mesdag, presenteert het museum een vaste collectiepresentatie, tijdelijke tentoonstellingen rond tijdgenoten van Mesdag, panorama’s in context en hedendaagse kunst.
 
Vernieuwde uitstraling
In bijzonder partnerschap met Studio Dumbar en Fabrique is een nieuwe visuele identiteit gecreëerd die past bij de naamsuitbreiding en de klassieke en tegelijkertijd hedendaagse identiteit van het museum. Dankzij deze bijzondere partnerschap kon het museum in crisistijd toch deels door ontwikkelen en draagt de versterkte identiteit bij aan het herstel van het museum na de crisis. Waar Dumbar het museum steunde met een vernieuwde visuele identiteit, vertaalde Fabrique deze identiteit naar een nieuwe website en digitale tour. Deze interactieve digitale beleving van het Panorama van Scheveningen kwam tot stand met Micrio, ontwikkeld door Q42. De nieuwe ‘look & feel’ is gebaseerd op het kleurenpalet uit de kunstwerken van Mesdag en Van Houten alsook op het klassieke én hedendaagse karakter van het museum. 
 
Tom Dorrestein, Strategy Director Dumbar: “Het museum wil een middelpunt zijn in het culturele leven in en rond Den Haag en ook daarbuiten. Het panorama is een uniek object, maar het museum biedt nog veel meer. De nieuwe visuele identiteit laat letterlijk die breedte zien. Het refereert aan het Panaroma, maar geeft ook uitdrukking aan de dynamiek van het museum.”
 
Jeroen van Erp, strateeg Fabrique: “Trots zijn we op de bijzondere digitale beleving van Mesdags Panorama van Scheveningen die we samen met het museum hebben kunnen maken. Beluister de verhalen, beleef het strand en bewonder de collectie nu ook online, er is namelijk nog veel meer dan dat betoverende panorama! Een dergelijk ambitieus project is alleen mogelijk met een gepassioneerde opdrachtgever. We danken het museum voor de hele fijne samenwerking in deze ingewikkelde tijden.”
 
Heropening
Na een half jaar sluiting was het museumteam buitengewoon verheugd de museumpoort weer te openen. Museumdirecteur Minke Schat: “We hebben het publiek ontzettend gemist. Het is van groot belang om verhalen en kennis te kunnen blijven delen en reflectie, vermaak en ontspanning te bieden. Maar bovenal is het publiek de basis voor ons bestaansrecht. Het is dan ook bijzonder om het erfgoed van Mesdag weer samen met het publiek te kunnen delen én vieren.”
 
Het museum heropende met twee fraaie presentaties waarin het panorama als kunstvorm en de panoramische kunstenaarsblik -toen en nu- centraal.
 
Sara Vrugt: Honderdduizend bomen en een bos van draad
tot en met 29 augustus 2021
Museum Panorama Mesdag presenteert de primeur van Honderdduizend bomen en een bos van draad, een geborduurd kunstwerk van kunstenaar Sara Vrugt. In tegenstelling tot de geschilderde illusie van Mesdags Panorama van Scheveningen staat bij de hedendaagse panoramavorm van Vrugt de tactiliteit van het materiaal en het handwerk centraal. Het idee voor dit kunstproject komt voort uit de zorg voor het klimaat en de natuur, een van de onderwerpen die Hendrik Willem Mesdag eveneens inspireerde.
 
De schilders van Panorama van Scheveningen.
Mesdag, Breitner, Blommers, De Bock en Mesdag-van Houten
tot en met 26 september 2021
Mesdag schilderde zijn panorama niet alleen. De tentoonstelling De schilders van Panorama van Scheveningen is een eerbetoon aan de vier kunstenaars met wie hij aan deze opdracht werkte: George Breitner, Bernard Blommers, Théophile de Bock en Sientje Mesdag-van Houten. Bij de tentoonstelling is een uitgebreide publicatie verschenen over het Panorama waarin nieuwe onderzoeksresultaten zijn verwerkt.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK