Deze zomer opent Museumhuis Barnaart haar deuren. Je komt er oog in oog te staan met het best bewaarde empire interieur van Nederland, maar niet alles (wel veel) wat er blinkt is goud. Kom ook de potten en pannen in de keuken inspecteren en ervaar hoe het was om hier ‘beneden’ te werken als er ‘boven’ een ontvangst werd gegeven.
Een on-Nederlands stadspaleis
Het was één van de meest bijzondere bouwopdrachten van die tijd. Willem Philip Barnaart liet zijn ontvangsthuis aan de Haarlemse gracht tussen 1804 en 1808 bouwen door Abraham van der Hart. Van der Hart was niet alleen architect, maar ook artistiek leider. Alle ontwerpen, van kapitelen aan de voorgevel tot de deurknoppen binnen, dragen zijn signatuur. Het resulteerde in een haast on-Nederlands stadspaleis met wellicht het meest gaaf bewaarde empire interieur in Nederland.
Het goud en paars knalt je tegemoet
De blikvanger van het huis is de ‘Gouden Salon’. De decoratie van deze kamer is buitengewoon rijk en de afwerking is nog geheel origineel. Het is een echt pronkvertrek, bedoeld om indruk te maken op de gasten. De salon was bij de bouw dan ook het meest kostbare vertrek. Alleen al het vergulden van de lambriseringen kostte 19.000 gulden! Het werd ingericht volgens de laatste Franse mode in empirestijl. De meubelen waren een unicum in hun tijd; het houtwerk was geheel verguld, dat gaf ze een keizerlijke allure wat ongekend was in Nederland. Nadien vond dit ameublement navolging in het Paleis op de Dam. Kom kijken: het goud en paars van de inrichting knalt je tegemoet.
Koning Lodewijk Napoleon, de kroonprins van Oranje en jij
Er kwamen voorname gasten in Huis Barnaart: niemand minder dan koning Lodewijk Napoleon en de Prins van Oranje (de latere koning Willem II) zijn hier op bezoek geweest. Er is een uitgebreid verslag van een ‘souper’- een feestelijk diner laat op de avond – in Huis Barnaart in 1807. Zo weten we dat die avond wel 21 verschillende gerechten aan de gasten werden voorgezet. Hoe dat er uit moet hebben gezien, weet je na een bezoek aan Museumhuis Barnaart.
Geheime gangen en trappen
Wil je ook weten wat er gebeurde in de personeelsvertrekken? De familie Barnaart had acht man inwonend personeel. Dat is voor Nederland heel erg veel. Via ‘geheime’ gangen en trappen konden de knechten en de meiden snel en geruisloos door het huis bewegen. En dan waren er nog twaalf(!) kinderen. Dankzij de brieven die Barnaart naar huis stuurde, aan zijn tweede vrouw Maria, weten we dat hij zijn familie miste als hij in het buitenland was. Wat voor vader en echtgenoot zou hij zijn geweest? Kom langs en leer ook de familieman Barnaart en zijn gezin kennen.
Museumhuis Barnaart
Tickets: €8,-
Nieuwe Gracht 7, 2011 NB Haarlem
Vrijdag 11:00 – 17:00, Zaterdag 11:00 – 17:00, Zondag 11:00 – 17:00
www.museumhuizen.nl/nl/huis-barnaart
Foto: Arjan Bronkhorst