Nieuwe exposities Museum Volkenkunde Leiden

EEN ZEE VAN EILANDEN-Topstukken uit Oceanië 
t/m 5 april 2021 
Expositie waar je oog in oog staat met topstukken uit de eigen collectie, unieke bruiklenen van internationale musea en hedendaagse kunst. De variëteit is enorm en alles is van een adembenemende schoonheid: van meterslange kano’s en ingenieuze navigatiemiddelen tot sieraden, beelden en boombastdoeken.  
Hedendaagse kunst is ook onderdeel van de expositie. De live-action video van Lisa Reihana ‘In Pursuit of Venus (infected)’ is een van de indrukwekkendste werken. Een opvallende bijdrage levert kunstenaar George Nuku. Zijn ‘Bottled Ocean 2120’ bestaat geheel uit gerecycled plastic. Het werk drukt tegelijk hoop én een waarschuwing voor de toekomst uit.  
 
 
nieuwe expositie
FIRST AMERICANS- Inheemse veerkracht en creativiteit 
t/m 25 juli 2021 
In FIRST AMERICANS staan de ervaringen, veerkracht en creativiteit van de inheemse bevolking van Noord-Amerika centraal. Een mix van hedendaagse kunst, fotografie, fashion van inheemse kunstenaars en de historische museumcollectie, zoals kleding, tekeningen, wapens, sieraden, keramiek, fotografie en gebruiksvoorwerpen. De aanleiding voor deze expositie: in 2020 herdenkt Leiden dat 400 jaar eerder een groep Pilgrims vanuit Leiden op het schip de Mayflower vertrok om een kolonie te stichten. Diverse Leidse instellingen besteden aandacht aan deze gebeurtenis, waaronder Museum Volkenkunde. 
 
 
AUSTRALISCHE KUNST – De collectie van het Aboriginal Art Museum 
t/m 20 juni 2021 
In 2017 sloten de deuren van het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU) definitief. De collectie van het AAMU is naar de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen gegaan. Een selectie van die verzameling hedendaagse Aboriginal kunst is nu in Museum Volkenkunde te zien. In de expositie zijn hedendaagse Aboriginal kunstuitingen te zien met onder andere de karakteristieke stippel- en streepjesmotieven en het palet van warme aarde- en okerkleurige tinten. Daarnaast zijn er enkele sculpturen en manden opgesteld. 
 
 
ACTIVITEITEN  Museum Volkenkunde
ZOMER IN MUSEUM VOLKENKUNDE – Reis rond de wereld in eigen land  
t/m 30 augustus 2020
Met een goed gevulde rugzak ga je op pad voor de “Reis door de wereld in 80 minuten” en kom je van alles te weten over verschillende culturen, landen en de mensen die er wonen. Bij de kassa is de speciale krachtroute verkrijgbaar. In de grote tentoonstelling EEN ZEE VAN EILANDEN – Topstukken uit Oceanië kom je op verschillende plaatsen scheurkaartjes tegen. Neem ze mee en voer de opdrachten uit. Op die manier maak je je eigen boekje. Klaar? Dan ligt er een stoere plaktattoo op je te wachten bij de kassa! Je kan ook een eigen navigatiekaart maken in het Atelier van de Wereld Club. 
 
 
 
Foto: Julia, Cara Romero, [b. 1977], Chemehuevi, 2018, te zien in de expositie First Americans in Museum Volkenkunde.

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK