Nostalgisch genieten in het Zandvoorts Museum

Het Zandvoorts Museum is het centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort. Als liefhebber van kunst en cultuur is het goed toeven in het monumentale pand op het Gasthuisplein. Het museum toont u een vaste collectie en inspirerende wisseltentoonstellingen met internationale allure. Ook heeft het museum een aantal stijlkamers ingericht, die de sfeer weergeven van hoe het leven er vroeger uitzag in Zandvoort. 

 

Zandvoort Vroeger en nu

11 september t/m 25 oktober

In de maanden september en oktober is er een tentoonstelling te zien over het oude en het nieuwe Zandvoort. Nostalgische ansichtkaarten laten het leven zien van rond 1910. Plaatjes van spelende kinderen en pootjebadende mensen. Badkoetsjes, ezeltje rijden en zandkastelen bouwen, een vakantiegevoel. Nu wij door Corona worden gestimuleerd om de vakantie dichter bij huis door te brengen, is het een mooie gelegenheid om uit te pakken met de mooie beelden en objecten die het fijne vakantie in Zandvoort gevoel weergeven. Een fraaie reddingsboei met de letters “Groeten uit Zandvoort”, een rieten strandstoel en dames in witte zomerjurkjes. In de vitrines zijn souvenirs te vinden, een beschilderde schelp en fascinerende leporello kaarten. 

 

Zeeschilders – Over water en vergezichten

6 november – 24 januari 2021

Zee en schepen hebben sinds de vroegste bekende culturen inspiratie gewekt tot het scheppen van fascinerende beeldende kunst, maar pas in de zestiende eeuw ten tijde van de grote ontdekkingsreizen ontstond maritieme kunst als een onafhankelijk genre. Kort na de tweede wereldoorlog werden Nederlandse zeeschilders uitgenodigd om op de nieuwgebouwde oorlogsschepen van de Koninklijke Marine zeereizen mee te maken en aan boord te werken. De resultaten van die reizen waren in 1952 te zien op de overzichtstentoonstelling “Schilders ter Zee” in het Amsterdamse Stedelijk Museum. Met het groeien van de welvaart in de jaren zestig nam de interesse in maritieme kunst toe. De Nederlandse Vereniging van Zeeschilders ging er in die tijd toe over nieuwe leden toe te laten die moderne kunststromingen in hun werk toepasten en is daarmee sindsdien doorgegaan.

 

Ontdek de Wonderkamer

In de wonderkamer bevinden zich bijzondere en opmerkelijke verhalen van Zandvoort. Aan de hand van meer dan 70 authentieke objecten kunt u een kijkje nemen in deze geschiedenis en de schatten bewonderen.

 

Praktische info

De komende tijd is het nodig om via de website of telefonisch vooraf een tijdslot te reserveren als u naar het Zandvoorts Museum wil komen. Openingstijden: voorlopig van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 16.00 uur. Voor actuele informatie zie ook de website www.zandvoortsmuseum.nl n

 

Het Zandvoorts Museum

Swaluëstraat 1

2042 KA Zandvoort 

www.zandvoortsmuseum.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK