Ontdek de verborgen geschiedenis van de Koepelgevangenis

Vanaf september kan Haarlem eindelijk zelf kennismaken met de geschiedenis van de voormalige Koepelgevangenis met de vertoning van de nieuwe korte film ‘Buitenvrees’ en de opening van de Hannie Schaft-cel.

 

Zondag 4 september gaat de korte speelfilm ‘Buitenvrees’ van filmmaker Jan Willem Looze in première in de FilmKoepel in Haarlem. Het verhaal speelt zich af in de Koepel en de hoofdrollen zijn voor Erik van Muiswinkel en René van ’t Hof. Een paar dagen na de sluiting van de Koepelgevangenis wordt de directeur (van Muiswinkel) geconfronteerd met Gerard (van ’t Hof), een gevangene die niet weg wil omdat hij last heeft van buitenvrees. Terwijl de renovatie van de gevangenis begint, kijkt de directeur met weemoed naar archiefbeelden van het gebouw. Lukt het hem Gerard te bewegen vrijwillig de Koepel te verlaten?

 

Hannie Schaft-cel

Na jaren succesvol uit handen van de Duitse bezetter te zijn gebleven, werd de Nederlandse verzetsstrijder Hannie Schaft in 1945 bij een routinecontrole opgepakt en naar de Koepel gebracht. Na hier korte tijd te hebben vastgezeten, werd zij verplaatst naar een gevangenis in Amsterdam en vervolgens naar Overveen waar zij door de bezetter werd gefusilleerd.

Op de begane grond van de Koepel is een van de voormalige gevangeniscellen opnieuw ingericht in originele stijl. De cel is vrij toegankelijk en biedt veel informatie over het leven van Hannie Schaft en geeft een goed zicht op de leefomstandigheden van een gevangene in die tijd.

 

Rondleidingen

Voor middelbare scholen in de regio Haarlem worden vanaf dit najaar rondleidingen georganiseerd in de Koepel. Tijdens deze rondleiding komen de leerlingen meer te weten over de geschiedenis van het gebouw en de rol die het nu speelt in Haarlem. Hierna volgt een vertoning van de film Buitenvrees in de FilmKoepel. Aan de hand van de film volgt er een gesprek met de leerlingen over de functies van gevangenschap voor de samenleving en voor de gedetineerde. Welke mensen komen vaker in de gevangenis terecht en waarom? En hoe kunnen we gedetineerden voorbereiden op een duurzame terugkeer naar de samenleving?
 
De rondleiding is voor scholen gratis te boeken via de FilmKoepel. Docenten kunnen voorafgaand aan de rondleiding gebruik maken van een verdiepende les met extra filmmateriaal over de thema’s die tijdens de rondleiding aan de orde komen.
Neem voor meer informatie contact op met info@filmkoepel.nl

 

Meer informatie: https://filmkoepel.nl/

 

Foto: Buitenvrees, Erik van Muiswinkel en René van ’t Hof

 

 

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK