Race experience in HDMZ Zandvoort

Het Hans Davids Museum Zandvoort, kortweg HDMZ is een geschenk van Jan F. van Beelen aan de inwoners van de badplaats en tevens een postuum eer­betoon aan zijn in 2013 overleden partner Hans Davids. Van Beelen zelf overleed eind 2019 en heeft de opening van zijn geesteskind helaas net niet mee mogen maken.

 

Van Beelen was kunstenaar en hartstochtelijk kunst- en antiekverzamelaar. Ook zijn werk en kunstverzameling liet hij na aan het HDMZ. Het museum opende vorig jaar maart voor het eerst de deuren. Kort daarop volgde al gedwongen sluiting vanwege de eerste lockdown. Incidentele versoepelingen ten spijt, is het afgelopen jaar bepaald niet geworden wat ervan werd gehoopt.

Hagenaar Marcel Elsjan of Wipper is sinds afgelopen voorjaar directeur van het museum en hij is vastbesloten om die valse start zo snel mogelijk te doen vergeten. Elsjan of Wipper is geen onbekende in het dorp; als oprichter en directeur van de ‘Zandacademie’ organiseert hij er al tien jaar met veel succes de Europese Kampioenschappen Zandsculpturen en hij beschikt over een breed cultureel netwerk, met name in de museumwereld. 

Momenteel zijn er twee exposities in het HDMZ; ‘Jan F. van Beelen, Onontdekte Diamant’ over het leven, werk en de collectie van de grondlegger van het museum. Daarnaast is er de foto-expositie ´31 Strandmonumenten´ met een selectie uit het werk van architect, restaurateur en zandkastelenbouwer Pieter Wiersma. Tussen 1973 en 1983 creëerde hij circa 360 schitterende zandsculptuurtjes op het Zandvoortse strand. Voorts zijn er in de Panorama Filmzaal vertoningen van een bekroonde 360-graden film over de geschiedenis van Zandvoort van vissersdorp tot mondaine badplaats begin vorige eeuw, de verwoesting tijdens de oorlog tot aan het heden.

Marcel Elsjan of Wipper: “Vanaf 18 juli worden de huidige exposities afgebroken, waarna de Race Experience ‘Helden van Zandvoort’ in het kader van het randgebeuren rond de Dutch Grand Prix wordt opgebouwd. Bezoekers worden getrakteerd op een multimediale belevenis in het teken van autoracen in het algemeen, maar met speciale aandacht voor coureurs die een stempel hebben gedrukt op de Zandvoortse race-historie. Denk daarbij aan Jan Lammers, Gijs van Lennep en Rob Slotemaker, maar ook aan internationale coryfeeën en oud-winnaars als James Hunt en Mario Andretti.”

In de grote expositiezaal zal een tentoonstelling worden ingericht met een indrukwekkende verzameling race-memorabilia uit privécollecties, waaronder twee racewagens; een historische en een moderne. In de kleine zaal komt een expositie met olieverfschilderijen van de internationaal vermaarde kunstschilder Marcel Bastiaans, die zich in zijn werk lange tijd heeft laten inspireren door zijn voorliefde voor mooie snelle wagens.

Speciaal voor de Race Experience is de spectaculaire 360-graden film ‘Adrenaline’ in de maak, die in de Panorama Filmzaal zal worden vertoond. “Dat wordt een sensationele mix van oude beelden met onder meer Jacky Steward, shots die met een drone zijn gemaakt en het vernieuwde circuit door de ogen van een racende Jan Lammers”, aldus Maarten Jansen die de film regisseert en tevens nauw betrokken is bij het ontwerp van de Race Experience.

De educatiezaal zal geheel in het teken van ‘de helden van morgen’ komen te staan. Naast een expositie over aanstormend racetalent zullen twee, mogelijk drie race simulators aanwezig zijn, die per kwartier, inclusief deskundige instructie voor € 17,50 te boeken zijn via de website van het HDMZ. Het museumcafé zal worden getransformeerd in een autosportcafé met veel toepasselijke foto’s en schilderijen en de museumwinkel tot slot zal het assortiment volledig afstemmen op de wensen van raceliefhebbers.

Het is de bedoeling dat de Race Experience als concept jaarlijks terugkeert, zolang de Dutch Grand Prix verreden wordt. De rest van het jaar zal de nadruk liggen op moderne kunst en er zijn reeds meerdere grote tentoonstellingen in voorbereiding. Voor volgend jaar is het de bedoeling om exposities rond onder meer de beeldhouwer Eppe de Haan en de graficus M.C. Escher te laten plaatsvinden.

De exposities ‘Jan F. van Beelen, Onontdekte Diamant’ en ´31 Strandmonumenten´ zijn te bezoeken t/m 17 juli. Het HDMZ Museum is geopend van woensdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegangskaarten zijn ter plekke en online verkrijgbaar. Reserveren van de race simulators tijdens de Race Experience kan via de website www.hdmz.nl

 

HDMZ Museum

Louis Davidsstraat 19

2042 LS Zandvoort

WWW.HDMZ.NL

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK