Rondleidingen Pieter Teylers huis

Op zaterdag 11 en zondag 12 september openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendagen. Ook Teylers Museum, het oudste museum van Nederland, doet mee. Exclusief voor dit weekend organiseert het museum rondleidingen door Pieter Teylers Huis, het voormalig woonhuis van de grondlegger van het museum. Dit unieke Rijksmonument opent begin december de deuren voor publiek. Krijg een sneak preview en bestel een ticket via www.openmonumentendag.nl.

 

Pieter Teylers Huis
Het woonhuis van Pieter Teyler (1702-1778) grenst aan de Ovale Zaal van het museum. Na zijn dood besloten zijn erfgenamen, Teylers Stichting, om een museum te bouwen aan het huis vast. Vanaf 1784 was Teylers Museum open voor publiek en betraden bezoekers door de lange gang van het huis de Ovale Zaal, toentertijd het hele museum.
Na een grondige restauratie vanaf 2013 wordt nu de laatste hand gelegd aan de verbouwing en inrichting van het huis zodat het klaar is om in december bezoekers te ontvangen. Enkele ruimtes van het pand behoren tot de best bewaarde historische interieurs van Nederland uit de 18de eeuw. Authentieke bouwkundige elementen die elders vaak al lang verdwenen zijn, zijn hier behouden. Een rondleider vertelt tijdens Open Monumentendagen over de geschiedenis van het huis en laat alvast enkele ruimtes zien.

 

Praktisch
Tickets voor een rondleiding door Pieter Teylers Huis zijn gratis te bestellen via www.openmonumentendag.nl. Er is ook een (gratis) ticket voor het museum nodig, te verkrijgen via dezelfde website. Er zijn rondleidingen op zaterdag en zondag om 11.15, 12.15, 13.15, 14.15 en 15.15 uur. Het aantal plaatsen is beperkt. Op zondag zijn er ook rondleidingen door Teylers historische Bibliotheek. Ook hiervoor zijn tickets te bestellen via www.openmonumentendag.nl

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK