Tentoonstelling Schatten van vrijwilligers in Het Sterkenhuis

De titel van de nieuwe tentoonstelling Schatten van vrijwilligers in historisch museum Het Sterkenhuis prikkelt de nieuwsgierigheid. Het museum heeft natuurlijk schatten van vrijwilligers die ervoor zorgen dat het museum draait. Voor deze tentoonstelling is juist hen gevraagd welke objecten in de museumcollectie de échte schatten van het museum zijn en waarom ze er zo enthousiast van worden. Beide ‘schatten’ worden zo in het zonnetje gezet.  Historisch museum Het Sterkenhuis gaat zondag 1 mei weer open voor het publiek.

 

Voor de seizoenstentoonstelling maakten 20 vrijwilligers een keuze uit de collectie. Wat is hun persoonlijke object, en waarom? Deze selectie is aangevuld met een aantal bijzondere verhalen die de collectie van Het Sterkenhuis prijsgeeft. De objecten en verhalen vormen samen een eerste aanzet om te komen tot het ‘verhaal van Bergen’. Dat verhaal van Bergen gaat de komende jaren verder uitgewerkt worden tot een inspirerende presentatie in Het Sterkenhuis – het oudste, monumentale gebouw in het centrum van Bergen (1655). Denk daarbij aan eeuwenoude archeologische schatten als een urn, aan de badmode van honderd jaar geleden en prachtige jurken uit de indrukwekkende textielcollectie, of aan stoomtrein Bello die hier 50 jaar lang de toeristen vervoerde. De collectie van Marie van Reenen-Völter (1854-1925), de grondlegger van het museum en van vele ontwikkelingen in Bergen en Bergen aan Zee, kent vele parels. Van Reenen-Völter maakte ook een prentenboek voor kinderen waaruit zal worden voorgelezen. De vrolijke 18e-eeuwse prenten van Pieter Ellen vullen ook een vitrine en de beroemde kaart van Bergen uit 1655 van Johannes Dou hangt aan de wand. Natuurlijk ontbreekt ook de oorlog van 1799 niet, de bloedige strijd die zich in de Franse tijd afpeelde aan de Hollandse kust, ook voor de deur van het museum.

 

De eerste tentoonstelling van de kersverse conservator van Het Sterkenhuis Erik Luik neemt de bezoeker mee naar de museumcollectie die inmiddels ruim 10.000 objecten telt. De komende jaren zal de collectie met veel aandacht én een kritische blik worden onderzocht, om te komen tot een evenwichtige verzameling objecten die helemaal thuis is in Het Sterkenhuis. Vanzelfsprekend blijven de kerncollectie met haar topstukken en de basiscollectie overeind, want die zijn indrukwekkend. Daarvan getuigt de nieuwe tentoonstelling Schatten van Vrijwilligers.

 

www.museumhetsterkenhuis.nl

 

Vrijwilliger van Het Sterkenhuis met favoriet object, 2022. Foto Geer Roobeek

DEEL DIT ARTIKEL OP

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

WAT IS ER TE DOEN VANDAAG

LEES UITMAG.NL ONLINE

UITMAG.NL OP INSTAGRAM

UITMAG.NL OP FACEBOOK